O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca - 43.200 de doze - vor ajunge vineri în România, anunță autoritățile. Reamintim că România este printre puținele state europene care continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) s-a reunit într-o ședință extraordinară în contextul în care foarte multe state europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la persoane vaccinate cu acest ser.

Vaccin AstraZenecaFoto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, noua tranșă de vaccin va ajunge la Institutul „Cantacuzino”, iar transportul este asigurat de firma producătoare.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale, potrivit CNCAV.

Primele relatări legate de cheagurile de sânge dezvoltate de persoane vaccinate cu AstaZeneca au apărut în Austria și Italia, informațiile determinând mai multe state europene, printre care și Danemarca, Norvegia, Germania, Franța, Spania, Bulgaria și Irlanda să suspende temprorar campania de vaccinare cu serul produs de britanici. Reamintim că România este printre puținele țări din Europa care continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca. În acest context, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) s-a reunit joi într-o ședință virtuală extraordinară, urmând să anunțe o decizie.

În 8 martie, autoritățile din România au decis renunțarea la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, serul fiind folosit până atunci doar pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta de până la 55 de ani.

CNCAV reamintește că începând cu 15 martie, au fost deschise listele de așteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

  • persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.