La Timișoara, rata de infectare cu COVID-19 a trecut de 8 la mia de locuitori, joi, la zece zile de la intrarea în carantină, când indicele era 7.3. În 44 de localități din Timiș, rata de infectare depășește pragul de 3 la mia de locuitori.

Piata Operei, TimisoaraFoto: AGERPRES

Rata de infectare la o mie de locuitori a ajuns în judetul Timis la 5,9.

Conform datelor publicate joi de Prefectură, în 44 de localități din Timiș rata de infectare este de peste 3 la mia de locuitori. La Timișoara, indicele a ajuns joi la 8,15.

În ultimele 24 de ore, în Timiș au fost confirmate 447 de cazuri de COVID-19, din care 254 la Timișoara. Potrivit Prefecturii, în județ erau spitalizate 498 de persoane cu COVID, 44 dintre acestea fiind la ATI.

Timișoara este în carantină din 8 martie, când rata de infectare era de 7,3. Atunci, au intrat în carantină și patru comune din apropiere - Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița. Joi, rata de infectare la Giroc a ajuns la 10,62, la Ghiroda - 8,67, Moșnița Nouă - 11,9, Dumbrăvița - 7,47.

Prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth, declara recent că există posibilitatea prelungirii acestei măsuri.

Petiție "Timișoara, oraș liber! Opriți carantina inutilă”

Reprezentanții din HoReCa au lansat o petiție online prin care cer autorităților să nu prelungească măsura de carantină pentru Timișoara.

Semnatarii petiției "Timișoara, oraș liber! Opriți carantina inutilă” spun că măsura este ineficientă și "a adus în pragul disperării părinți, elevi, profesori, proprietari și angajați ai restaurantelor, hotelurilor și centrelor de sport".

"Ce efect a avut îngenunchierea a 500.000 de cetățeni în afară de creșterea ratei de infectare Covid-19? Așteptăm ca prefectul și membrii CJSU să iasă public și să explice strategia anti-Covid-19, de ce au votat carantina și cine răspunde acum, legal sau cu funcția, pentru cele 2 săptămâni negre de blocare a activităților în Timișoara și zona periurbană", arată semnatarii petiției.

Unii timișoreni fentează carantina și merg la cumpărături, la restaurant sau la sala de sport la Arad, reușind să treacă de filtrele poliției sub pretextul că au în îngrijire persoane vulnerabile, afirma marți șeful Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica. El atrăgea atenția că situația este una "foarte gravă".

"A fost luată pripit decizia, fără să se gândească la efecte. De exemplu, au fost probleme cu cei care aveau plătite excursii și nu a fost prevăzută acestă situație. Așa cum este, carantina e ineficientă și erau câteva măsuri care ar fi trebuit testate", afirma Nica.

Decizia de a impune noi restricții a fost motiv de dispută între primarul Dominic Fritz (USR-PLUS) și președintele Consiliului Județean, Alin Nica (PNL), care l-a acuzat pe edil că a forțat carantina. Nica a susținut că, înainte de luarea deciziei carantinării, nu s-a făcut o analiză personalizată, pe specificul local, că s-a ţinut cont exclusiv de factorul medical și că primarul nu a luat nicio măsură pentru a reduce rata de infectare în Timișoara.

Fritz a reacționat spunând că nu și-ar fi putut imagina "cinismul cu care Nica se joacă politic cu situația periculoasă în care se află Timișoara și județul Timiș" și că în perioada în care spitalele sunt încărcate și timișorenii încearcă să-și organizeze viața într-o carantină frustrantă, "PNL Timiș pare să aibă un singur țel: să saboteze tot efortul timișorenilor și timișenilor de a ieși din această situație critică cu riscul de prelungire a carantinei".

Ce restricții sunt la Timișoara:

  • Începând cu data de 8 martie, ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.
  • Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.
  • Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.
  • Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
  • Este limitat programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20:00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
  • Este limitat numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.
  • În cazul centrelor comerciale și a parcurilor este limitat accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Sunt interzise:

  • organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
  • organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
  • organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
  • organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
  • activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
  • toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
  • organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
  • începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.
  • începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.