Marea Britanie a dreptul legal la vaccinul AstraZeneca, la finanțarea și dezvoltarea căruia am ajutat, a spus miercuri ministrul Sănătății, Matt Hancock, într-un reproș puternic la criticile Uniunii Europene că nu a exportat vaccinurile, relatează Reuters.

coada vaccinare Marea BritanieFoto: Captura YouTube

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenințat anterior că va interzice exporturile de vaccinuri COVID-19 către Marea Britanie pentru a asigura dozele pentru propriii cetățeni, arătându-și frustrarea în fața lipsei livrărilor de la AstraZeneca din Marea Britanie.

Relațiile dintre Marea Britanie și UE au devenit din ce în ce mai fragile în contextul plecării Marii Britanii din blocul comunitar la începutul anului, în timp ce UE rămâne în urma Marii Britanie în ceea ce privește vaccinarea.

Întrebat despre problema aprovizionării cu vaccinuri din UE, Hancock a spus că a lucrat tot timpul cu colegii europeni, dar vaccinul , creat cu Universitatea din Oxford, a fost dezvoltat cu finanțare din partea guvernului britanic.

"Am constituit lanțul de aprovizionare, nu doar aici în Marea Britanie, ci într-adevăr, am ajutat la înființarea lanțului de aprovizionare în UE", a spus el într-o conferință de presă.

„Am semnat legal un contract pentru livrarea primelor 100 de milioane de doze aici pentru persoanele din Marea Britanie, așa cum v-ați fi așteptat, atât pentru a asigura că oamenii din Marea Britanie își pot face vaccinul, cât și pentru că acesta este un vaccin finanțat și furnizat de Marea Britanie."

Hancock a declarat că Marea Britanie s-ar bucura ca vaccinul să fie fabricat în întreaga lume, dar a citat un mesaj de pe Twitter al Ursulei de von der Leyen de la sfârșitul lunii ianuarie spunând că „nu ar trebui să existe restricții la exportarea vaccinurilor de către companii în care acestea își îndeplinesc responsabilitățile contractuale”.

"Deci, furnizarea de vaccinuri de la centrele de producție din UE către Marea Britanie îndeplinește într-adevăr responsabilitățile contractuale și ne așteptăm pe deplin ca aceste contracte să fie respectate", a spus el.