Compania americană Moderna a anunțat marți că a început studiile vaccinului său Covid-19 pe mii de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani, un nou pas considerat necesar pentru a ajunge la sfârșitul pandemiei, potrivit AFP.

Elevi la o scoala din sat din RomaniaFoto: World Vision Romania

Deși constituie o parte semnificativă a populației, copiii sunt totuși mai puțin expuși la cazuri severe de boală, în timp ce o transmit mai puțin pentru cei mai tineri dintre ei. Vaccinarea lor nu a fost până acum o prioritate.

În prezent, vaccinul antiCovid al Pfizer este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, iar Moderna și Johnson & Johnson pentru cei cu vârsta de 18 ani și peste.

Cele trei companii americane au început de câteva luni studii clinice pentru a-și testa vaccinul la adolescenți (de la 12 ani). AstraZeneca, la rândul său, studiază efectul vaccinului său de la vârsta de 6 ani.

Compania de biotehnologie Moderna se așteaptă acum ca 6.750 de copii și bebeluși să participe la studii în Statele Unite și Canada. Acestea vor fi urmărite timp de 12 luni după a doua injecție.

Numărul lor este mai mic decât zecile de mii de recruți pentru studii pe adulți, deoarece principalul punct de aici este să se determine ce doză este cea mai potrivită pentru ei, explică experții. Mecanismul vaccinului în sine, precum și siguranța acestuia, au fost deja studiate.

Potrivit imunologului respectat Anthony Fauci, copiii americani cu vârsta sub 12 ani vor fi „foarte probabil” vaccinați la începutul anului 2022, a spus el luna trecută.