Kremlinul a transmis marţi că presiunea asupra unor ţări de a refuza să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V este la niveluri fără precedent, dar nu are nicio şansă de succes, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Dmitri PeskovFoto: Captura YouTube

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut această afirmaţie ca răspuns la o întrebare despre un raport al guvernului american, care pare să fi arătat că SUA ar fi încercat să descurajeze Brazilia să cumpere Sputnik V.

Raportul, publicat pe site-ul Departamentului american de Sănătate şi Servicii Sociale (HHS), a detaliat activitatea Biroului SUA pentru Afaceri Globale (OGA) „în combaterea influenţei nefaste în Americi”.

Documentul a evidenţiat eforturile diplomatice ale agenţiei de a contracara presupuse încercări ale unor ţări, printre care şi Rusia, de a-şi spori influenţa în regiune, în detrimentul siguranţei şi securităţii SUA.

„Printre exemple se numără utilizarea biroului ataşatului pe probleme de sănătate al OGA pentru a convinge Brazilia să respingă vaccinul rusesc împotriva Covid-19”, se arată în raportul guvernului.

Peskov a refuzat să comenteze în mod direct raportul, dar a spus că Rusia este împotriva politizării situaţiei legate de vaccinuri.

„În multe ţări, amploarea presiunii este fără precedent. Astfel de încercări egoiste de a forţa ţări să renunţe la un vaccin nu au nicio perspectivă”, a spus el.

„Considerăm că ar trebui să existe cât mai multe doze de vaccinuri posibil pentru ca toate ţările, inclusiv cele mai sărace, să aibă şansa de a opri pandemia”, a declarat Peskov.

Rugată să comenteze, Ambasada SUA din Moscova a îndemnat agenţia Reuters să contacteze Departamentul de Stat, care nu a răspuns încă solicitării.