Clofazimina, un medicament folosit pentru tratarea leprei, s-a arătat eficace împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 în culturi celulare umane şi la hamsteri, relevă un studiu publicat marţi de revista Nature, citat de agenţia EFE și Agerpres.

Foto:

Clofazimina este un medicament sigur, care poate fi administrat pe cale orală şi al cărui cost de producţie este redus, aspecte care-l fac să fie un candidat potenţial atractiv pentru tratarea COVID-19.

Cercetătorii, conduşi de Sumit Chanda, virusolog la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, La Jolla, California, au analizat eficacitatea acestui medicament împotriva coronavirusurilor şi au descoperit că poate inhiba replicarea a două dintre ele (SARS-CoV-2 şi MERS-CoV) în culturi celulare umane şi de maimuţă, precum şi în ţesutul pulmonar uman.

Într-un test pe hamsteri infectaţi cu SARS-CoV-2, administrarea clofaziminei înainte sau la scurt timp după infectare a redus semnificativ numărul particulelor virale descoperite în plămâni.

De asemenea, atunci când acest medicament a fost administrat împreună cu remdesivir, ambele au acţionat sinergic în reducerea replicării virale. O doză mică de remdesivir combinată cu clofazimina a îmbunătăţit semnificativ controlul viral în testul pe hamsteri.