Prima tranșă de vaccin Johnson&Johnson - al patrulea vaccin împotriva COVID-19 care a primit autorizare de punere pe piață în Uniunea Europeană - va ajunge în România în a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Potrivit medicului militar, prima tranșă va fi una simbolică, de câteva zeci de mii de doze.

Vaccinul se administrează într-o singură doză, iar Valeriu Gheorghiță afirmă că este ideal pentru administrarea în caravanele mobile în mediul rural și în zonele greu accesibil, dar asta nu înseamnă că nu va putea fi accesat și de restul categoriilor.

El spune că încă nu a fost luată o decizie finală privind strategia de vaccinare cu acest vaccin legat de categoriile de persoane eligibile, ținând cont că este recomandat celor cu vârsta de peste 18 ani.

În 11 martie, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat autorizarea pentru folosire în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson&Johnson. Serul se administrează într-o singură doză.

Vaccinul, care este recomandat pentru persoanele peste 18 ani, este al patrulea care a primit autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson.

Testele clinice făcute pe 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină au arătat că vaccinul are o eficiență de 67%.