Două medicamente bazate pe o combinație de doi anticorpi sintetici sunt autorizate să trateze devreme, de la apariția simptomelor, adulții cu cel mai mare risc de formă severă de Covid-19, a anunțat luni agenția franceză pentru medicamente (ANSM), citată de AFP.

Cercetare anticorpiFoto: Ole Spata / AFP / Profimedia

Această primă autorizare în Franța a biterapiilor bazate pe anticorpi sintetici privește REGN-COV2, o combinație de casirivimab și imdevimab din laboratorul Roche (co-dezvoltat de Regeneron) și tratamentul care combină bamlanivimab și etesevimab, din laboratorul Lilly France, specifică ANSM.

Agenția de sănătate a pus în aplicare „două autorizații temporare” pentru a permite utilizarea acestor terapii duale la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă de Covid „din cauza imunosupresiei legată de o patologie, de tratamente (chimioterapie), de vârsta sau prezența comorbidităților".

Cei peste 80 de ani, cei aflați în dializă, cei care primesc transplant de rinichi și cei de la 70 la 80 care sunt obezi sau diabetici fac parte din listă.

Pacienții nu trebuie să necesite oxigenoterapie din cauza Covid.

Potrivit ANSM, „datele preliminare din studiile clinice sugerează un interes al acestor tratamente în gestionarea persoanelor cu risc crescut de a progresa la o formă severă de Covid-19, atunci când acestea sunt administrate chiar la începutul bolii.”