​​Un nou val al pandemiei, aceleași probleme. Nu sunt suficiente paturi de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID-19 deși de un an de zile problema a fost una intens dezbătută, iar autoritățile au raportat creșteri semnificative. Astăzi însă datele se bat cap în cap.

Sectie de Terapie Intensiva COVID-19Foto: Report.md

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat luni seară că în cursul dimineții erau libere „20-30 de paturi” ATI la nivel național. Dintr-un total de cât? Datele Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției(CNCCI) arată 1.408, cifră publicată de premierul Cîțu și confirmată de Arafat.

Asta în aceeași zi în care, potrivit raportării oficiale erau la Terapie Intensivă erau 1.225 de pacienți. La o simplă scădere, ar însemna că libere sunt 183. Raed Arafat vorbește însă de doar „20-30”.

Foto: Grafic CNCCI, asumat de Arafat și publicat de Cîțu

Nicio explicație nici de la Ministerul Sănătății (MS). Potrivit unor surse oficiale, la ora 10.00, în sistemul de alertă al MS apărea un alt număr de paturi de ATI, mai exact 1.298, din care 1.225ocupate, acestă ultimă cifră fiind cea din raportarea oficială. Nici așa nu rezultă că sunt doar „20-30 de paturi libere”, cum a spus Raed Arafat, ci 73.

În urmă cu trei luni și jumătate, mai exact pe 28 noiembrie, ministrul Sănătății la acea dată, Nelu Tătaru, declara că sunt 1.400 de paturi ATI, iar până la jumătatea lui decembrie urma o suplimentare cu 280.

Așa cum rezultă din datele CNCCI, cele 280 de locuri nu au fost operaționalizate niciodată.

Astăzi, premierul Florin Cîțu a avut o întâlnire cu Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției în urma căruia a anunțat că a cerut „creșterea numărului real de paturi ATI la 1600”.

Deși de ceva vreme oficialii au vorbit despre faptul că suntem în valul trei al pandemiei, Ministerul Sănătății, prin vocea secretarului de stat Andreea Moldovan, a spus că abia astăzi a avut o primă discuție cu spitalele din țară privind suplimentarea numărului de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19. Câte estimează că vor fi? „La nivel național vă voi putea spune mâine”, a răspuns ea.