Și România a primit vaccin AstraZeneca din lotul ABV5811 suspendat duminică în regiunea Piemont din nordul Italiei, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi înainte. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că așteaptă mai multe detalii despre acest lot, care a fost suspendat doar într-o regiune, ci nu în întreaga țară, și așteaptă concluzii ale ședinței şefilor agenţiilor naţionale a medicamentului la nivel european.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Regiunea Piemont din nordul Italiei a anunţat duminică după-amiază continuarea vaccinării cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a cărui administrare o suspendase puţin timp, în cursul zilei, după decesul unui profesor vaccinat sâmbătă. Dar lotul ce corespunde vaccinului cu care a fost inoculată persoana decedată a fost suspendat, fiind vorba despre lotul ABV5811.

Și România a primit vaccin AstraZeneca din lotul ABV5811.

  • “Avem şi noi acest lot în România. Avem nevoie de mai multe detalii, nu înţeleg de ce, de pildă, s-a luat această decizie doar într-o anumită regiune a Italiei, probabil că aici există diferenţe din punct de vedere al lanţului de distribuţie.
  • Practic, în înţelegerea mea atunci când se ridică o suspiciune asupra unui lot se sistează vaccinarea cu acel lot la nivel naţional, şi nu doar într-o anumită regiune.
  • Astăzi există o şedinţă extraordinară a şefilor agenţiilor naţionale a medicamentului la nivel european şi vom avea acces la nişte concluzii ale acestei şedinţe pentru că până la urmă este firesc să existe un demers comun, european şi o decizie comună a statelor membre europene”, a declarat luni, la Digi 24, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

El a mai spus că de duminică şi până luni aproximativ 17.000 de persoane s-au înscris pentru vaccinare cu AstraZeneca, iar România aşteaptă concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului în legătură cu acest vaccin, recomandarea până la acest moment fiind de continuare a vaccinării cu AstraZeneca. "Până la această dată recomandarea este una de a continua vaccinarea cu acest tip de vaccin.

Toate măsurile care au fost luate, atât la nivelul ţărilor europene, cât şi în România sunt unele de maximă precauţie până se clarifică toate acele semnale legate de posibilele situaţii în care după vaccinare se declanşează acele evenimente trombocite, cu toate că analiza efectuată la cazurile raportate arată o frecvenţă similară ba chiar mai scăzută decât frecvenţa anticipată în populaţia generală nevaccinată”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Săptămâna trecută, 12 țări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea este Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură "de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și "evenimentele adverse grave” survenite ulterior.

România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca "măsură de extremă precauţie", până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat în 11 martie Comitetul de coordonare a vaccinării.

Conform CNCAV, în ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe:

  • Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați,
  • Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Celelate 4.257 de doze se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava,Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Deciziile luate de Comitet:

  • 1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  • 2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  • 3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

"Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre”, subliniază CNCAV.

Comitetul menționează totodată că decizia de carantinare a lotului respectv a fost „luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”.

România nu a primit doze AstraZeneca din lotul ABV 5300 cu probleme în Austria - mai precizează Comitetul de coordonare a vaccinării.

CNCAV amintește de asemenea, că "în urma analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”.

CITEȘTE ȘI:Agenția Națională a Medicamentului: Nu există dovezi că vaccinarea cu AstraZeneca a provocat formarea de cheaguri de sânge, iar acestea nu sunt incluse ca reacții adverse la vaccin / Beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile