Mica insulă portugheză Corvo, care găzduiește aproximativ 400 de oameni, a vaccinat aproape toată populația împotriva coronavirusului și va atinge în curând imunitatea de turmă, spune unicul medic al insulei, relatează Reuters.

Insula CorvoFoto: Google Maps

”Există o atmosferă de sărbătoare în Corvo”, a declarat dr. Antonio Salgado agenției de știri Lusa.

El a spus că marea majoritate a locuitorilor insulei ar putea deveni imuni până la sfârșitul lunii, adăugând: „De acum, ne vom simți în siguranță”.

Autoritățile din Corvo, cea mai mică insulă din arhipelagul Azore, au încheiat vineri vaccinarea a 322 de persoane cu a doua doză de vaccin COVID-19, adică aproximativ 85% din populația insulei și 95% dintre cei eligibili pentru a fi vaccinați.

Imunitatea de turmă are loc atunci când suficient de mulți oameni dintr-o populație au imunitate la o infecție pentru a putea opri efectiv răspândirea bolii. Experții spun că ar putea începe atunci când între 50% și 70% câștigă imunitate prin vaccinare.

Insula, o suprafață de doar puțin peste 17 km pătrați, cu stânci de-a lungul coastei și cu un lac vulcanic, a raportat un singur caz de coronavirus de la începutul pandemiei.

Guvernul regional al Insulelor Azore a decis să îi includă pe toți cei cu vârsta de peste 16 ani din Corvo în prima fază a vaccinării datorită caracteristicilor insulei, cum ar fi dimensiunea redusă a populației sale și faptul că are un singur centru de sănătate.

Corvo este primul loc din Europa care a efectuat o „vaccinare în masă a întregii populații”, crede Gustavo Borges, coordonatorul răspunsului anti-COVID-19 din Azore.