Compania americană de biotehnologie Novavax a confirmat joi că vaccinul său a fost eficient cu 89% împotriva Covid-19, dar că eficiența sa a fost redusă semnificativ față de varianta sud-africană, conform rezultatelor finale ale studiilor clinice, potrivit AFP.

Vaccin NovavaxFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aceste date sunt de bun augur pentru depunerea viitoare a unei cereri de autorizare de urgență, în special în Regatul Unit, unde Novavax a anunțat deja săptămâna trecută că dorește să ceară autorizare la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

La sfârșitul lunii ianuarie, Novavax a comunicat rezultate intermediare similare.

Studiile clinice de fază 3 au fost efectuate în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 84 de ani, dintre care 27% erau peste 65 de ani.

Eficacitatea a fost de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii, cu 96 de cazuri de Covid-19 din grupul cărora li s-a administrat placebo, comparativ cu 10 cazuri din grupul vaccinat.

În detaliu, eficacitatea sa a fost de 96,4% față de tulpina inițială a virusului și de 86,3% față de varianta britanică (B.1.1.7), conform rezultatelor comunicate de companie.

Vaccinul, denumit NVX-CoV2373, a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală: cinci cazuri de Covid-19 au fost identificate în rândul participanților, dar toate au fost în grupul placebo.

Un alt studiu mai mic (faza 2b) a fost, de asemenea, efectuat pe 2.665 de participanți în Africa de Sud, unde o altă variantă (B.1.351) a devenit răspândită.

Acolo, eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.

Vaccinul Novavax este administrat în două doze și utilizează o tehnologie diferită de cea utilizată pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume. Este un așa-numit vaccin „subunitar”, bazat pe proteine ​​care declanșează un răspuns imun, fără viruși.

Compania a anunțat săptămâna trecută că dorește să depună o cerere de autorizare de urgență în Statele Unite în al doilea trimestru al anului 2021, dar nu este sigură că autoritățile americane de sănătate vor fi de acord să studieze această cerere fără să aștepte rezultatele paralelei ale studiului făcut cu același vaccin în Statele Unite.