"Există semnale clare: al treilea val de pandemie a început deja în Germania". Directorul Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, mărturisește că este "foarte îngrijorat" de evoluția infecțiilor și nemților le spune: "Distanțarea și măștile sunt încă necesare", potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Institutul Robert KochFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

După un lockdown dur, care a început la jumătatea lunii decembrie și s-a extins până pe 28 martie, cancelarul Angela Merkel și landurile au convenit la sfârșitul lunii februarie un plan de reducere mai întâi pentru grădinițe și școli primare) și redeschiderea coaforurilor. Acum, însă, infecțiile au început deja să crească din nou: Institutul Koch raportează 14.356 de noi cazuri pozitive într-o singură zi. Sunt cu 2.444 de cazuri mai multe decât joia trecută. Incidența săptămânală a crescut, de asemenea, la 69,1 de cazuri la 100.000 de locuitori. Sunt 321 de decese în 24 de ore.

Wieler, care a vorbit cu jurnaliștii de la Asociația Națiunilor Unite (ACANU) de la Geneva la un an distanță după ziua în care OMS a declarat pandemia, a subliniat că și în Germania va fi o primăvară de precauție și cu restricții. Scopul este să se ajung în toamnă cu 80% din populație vaccinată: "În acel moment toate măsurile ar putea fi ridicate", a explicat șeful RKI. Măsuri care în Germania au continuat să fie foarte dure de trei luni și care, totuși, au permis scăderea curbei de contaminare, până la o medie de 7 .000 de cazuri pe zi, atinsă la jumătatea lunii februarie. În acele zile s-a vorbit despre redeschidere: mai întâi școli și coaforuri, apoi de luni, 8 martie, landurile individuale pot permite redeschiderea muzeelor, galeriilor, grădinilor zoologice și botanice. Dacă incidența rămâne sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, va fi undă verde și pentru sporturile de echipă în aer liber pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani.

Însă, de la jumătatea lunii februarie, infecțiile au început încet să crească din nou. Acum sunt 14.000 de cazuri noi într-o singură zi, care nu au fost înregistrate în Germania de la 28 ianuarie. Cancelarul Merkel a avertizat deja, pe 11 februarie, despre pericolele asociate noilor variante și, din acest motiv, a decis să prelungească măsurile de lockdown. În același timp, însă, a trebuit să cedeze presiunilor din partea landurilor și să pregătească un plan de redeschidere în cinci pași. Anterior, pe 22 februarie, elevii din 10 state federale s-au întors la cursuri pentru lecții în prezență. Acum, grădinițele și școlile primare sunt deschise în toată Germania, alternând între învățământ la distanță și frecvență în sălile de clasă, dar multe școli gimnaziale s-au redeschis treptat, deși în unele landuri încă este prevăzut învățământul la distanță.

După școli, urmează coaforurile și alte activități. Planul de redeschidere, însă, prevedea relaxarea reală începând cu 22 martie: din acea zi, dacă incidența infecțiilor scade între timp la 35 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, va fi posibilă redeschiderea restaurantelor în aer liber (cu un test rapid negativ), magazinelor și chiar teatrelor, cinematografelor sau sălilor de sport. O perspectivă care acum pare totuși utopică: creșterea de astăzi a readus incidența la 69,1 și tendința este în creștere. Înseamnă că în Germania scenariul alternativ este mai plauzibil: acordul Merkel-Landuri prevede, de fapt, că, cu o incidență de 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, va reveni un lockdown dur, fără excepții.