Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că va revizui cazurile de cheaguri de sânge semnalate la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca însă subliniază că incidența acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populației generale.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

EMA a anunțat joi că a luat la cunoștință faptul că Danemarca a suspendat inocularea cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca și că mai multe state europene i-au urmat exemplul.

Însă agenția subliniază că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete privind informațiile potrivit cărora unele persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce li s-a administrat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.

Aceasta a amintit că poziția comitetului de siguranță farmacologică al agenției (PRAC) este că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile și că acesta poate să fie administrat în continuare în timp ce investigația privind „cazurile de evenimente tromboembolice” este în curs.

PRAC revizuiește deja toate cazurile de astfel de cazuri și alte condiții legate de cheaguri de sânge raportate în urma inoculării cu vaccinul AstraZeneca, potrivit agenției.

„Numărul de evenimente tromboembolice în rândul persoanelor vaccinate nu este mai mare decât în populația generală”, subliniază EMA, precizând că 30 de astfel de cazuri au fost semnalate până în 10 martie la aproape 5 milioane de vaccinări cu vaccinul AstraZeneca în UE.

Agenția Europeană pentru Medicamente amintește că efectele secundare cele mai comune în urma inoculării cu vaccinul AstraZeneca sunt de regulă ușoare sau moderate și trec la câteva zile după vaccinare.

EMA a anunțat de asemenea că va oferi informații suplimentare pe măsură ce evaluarea cazurilor continuă și că odată ce revizuirea este finalizată va emite orice recomandări vor fi necesare pentru a minimaliza riscurile și proteja sănătatea pacienților.

Anunțul EMA vine după ce 9 țări au suspendat inoculările cu vaccinul AstraZeneca, urmând exemplul Danemarcei care a anunțat măsura ca răspuns la identificarea mai multor cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate cu acest vaccin.

REFERINȚĂ: