Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat joi succesul campaniei de vaccinare în conferirea militarilor a ”imunității de turmă” împotriva coronavirusului, subliniind că este prima armată din lume ce atinge această țintă, scrie Times of Israel.

Soldati israelieniFoto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia

”După 10 săptămâni, pot să declar că IDF este prima armată din lume care ajunge la imunitate de turmă”, a declarat Itzik Turgeman, șeful Directoratului pentru Tehnologie și Logistică.

Potrivit acestuia, până joi, aproximativ 81% dintre militari fie au primit un vaccin contra Covid-19, fie au avut virusul în trecut, fie ambele. În următoarea săptămână, cifra va ajunge la 85%, a adăugat Turgeman.

Afirmația acestuia nu a putut fi verificată independent, precizează publicația citată.

Medicul-șef al IDF, generalul de brigadă Alon Glasberg, a spus că imunitatea de grup va permite militarilor să revină la activitățile normale, dar aceștia vor trebui în continuare să poarte mască, să respecte distanțarea și să respecte și restul măsurilor anti-epidemie guvernamentale.

Soldații nu au fost obligați în mod explicit să primească vaccinul – acest lucru fiind problematic din punct de vedere legal – dar au fost încurajați masiv să se imunizeze.

Aproximativ 8% au refuzat inocularea.

În unele cazuri a fost vorba de femei însărcinate, iar în altele de motive politice sau ideologice, a precizat Glasberg. ”Dar numărul celor care refuză sau nu vor să fie vaccinați scade în fiecare zi”, a mai declarat acesta.

Ultimele date centralizate de Bloomebrg arată că Israelul a ajuns la 100,07 doze de vaccin anti-coronavirus la suta de locuitori, 44% din populație fiind imunizată cu două doze.