Brazilia a deplâns miercuri pentru prima dată mai mult de 2.000 de morţi cauzate de Covid-19 în 24 de ore, potrivit ultimului bilanţ oficial al Ministerului Sănătăţii, care a raportat 2.286 de decese noi.

Coronavirus BraziliaFoto: Ellan Lustosa / Zuma Press / Profimedia

Această ţară cu 212 milioane de locuitori, a doua cea mai îndoliată din lume după Statele Unite, numără în prezent 270.656 de morţi cauzate de coronavirus, cu 11,2 milioane de persoane infectate, scrie Agerpres.

Brazilia şi-a doborât deja recordul de decese zilnice marţi (1.972) şi a înregistrat miercuri 79.876 de cazuri noi confirmate, al treilea cel mai grav total de la începutul pandemiei.

"Suntem în cel mai sever moment al pandemiei din Brazilia, rata transmisiei cu mutaţiile face pandemia şi mai gravă. Anul 2021 va fi în continuare foarte dur", a declarat pentru AFP Margareth Dalcolmo, pneumologă şi cercetătoare la Fiocruz, un bine-cunoscut institut de sănătate publică.

Vaccinarea a început târziu în această ţară imensă de dimensiuni continentale şi într-un ritm încă lent: 8,8 milioane de persoane (4,2% din populaţie) au primit o primă doză de vaccin, 3,05 milioane au primit a doua doză.

După numeroase avertismente din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a venit rândul miercuri Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS) să îşi exprime îngrijorarea.

"Situaţia din Brazilia este foarte preocupantă. Acest lucru ne aminteşte că zonele deja grav afectate de virus sunt încă foarte vulnerabile la noi infecţii", a estimat directorul OPS Carissa Etienne.

"Nu trebuie să aşteptăm ca sistemele de sănătate să fie saturate pentru a implementa măsuri de sănătate publică", a adăugat ea.

Majoritatea statelor braziliene au înăsprit restricţiile săptămâna trecută, în ciuda negării preşedintelui de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, care a minimizat în mod constant pandemia şi s-a opus oricărei închideri a magazinelor, în numele păstrării locurilor de muncă.

În cursul unei ceremonii oficiale de promulgare a unei legi care autorizează cheltuieli suplimentare pentru achiziţionarea de vaccinuri, Jair Bolsonaro a adoptat miercuri un discurs mai moderat decât de obicei, chiar folosind, moment rar, o mască de protecţie.

"Să avem încredere în guvern, în Ministerul Sănătăţii", care lucrează cu "seriozitate şi responsabilitate", a declarat şeful statului, a cărui gestionare haotică a pandemiei este totuşi puternic criticată de specialiştii în sănătate publică.

Cu câteva ore mai devreme, el a fost aspru criticat de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care le-a recomandat brazilienilor "să nu urmeze niciuna dintre deciziile imbecile luate de preşedintele ţării şi de Ministerul său al Sănătăţii".