Un raport publicat luni de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA și citat de Business Insider arată că oamenii cu masa corporală puțin sub/peste limita superioară a celei „normale” pot avea un risc mai mic de boală gravă și deces.

Terapie intensivaFoto: Report.md

Un Indice al Masei Corporale (IMC) , raportul între greutate în kg și pătratul înălțimii în metri) peste 24,99 kg/m² face ca persoana respectivă să fie considerată supraponderală.

Cercetătorii de la CDC au studiat datele a 148.494 de adulți americani care au fost spitalizați cu Covid-19 între martie și decembrie 2020. Au constatat că oamenii aflați la limita de a fi considerați supraponderali sau ușor peste ea – cu un IMC de 23,7 kg/m², 24,2 kg/m² și 25,9 kg/m² – au avut în proporție mai mică nevoie de spitalizare și de terapie intensivă, precum și o rată mai mică de deces.

S-a confirmat că persoanele cu obezitate, dar și cei cu IMC sub cel normal, adică de 18,5 kg/m² sau mai puțin, s-au confruntat cu un risc mult mai mare de complicații la Covid.

Rezultatele arată și că relația dintre Covid-19 și greutatea corporală nu este directă și că sunt necesare studii mai aprofundate decât acesta pentru evaluarea riscurilor individuale în fața coronavirusului.

IMC este o verificare a greutății față de înălțime. Deși este adesea utilizat pentru a evalua riscul de boli cronice, unii indivizi pot avea un IMC ridicat și să fie perfect sănătoși.

„La nivel individual, IMC poate fi un indicator imperfect pentru sănătate. Este una din măsurătorile folosite pentru evaluarea riscurilor de sănătate”, apreciază și dr. W. Scott Bush, director pentru medicina obezității la Cleveland Clinic.

Cauza este că IMC nu ia în calcul și structura corpului (raportul dintre mușchi și grăsime), sau unde este distribuită grăsimea. Ambii factori pot fi importanți pentru sănătate și riscul de disfuncții metabolice, boli cardiovasculare și diabet.

IMC a fost creat în secolul al 19-lea și bazat pe standardele europenilor albi de la acea vreme, așa că poate să nu fie corect în evaluarea sănătății pentru alte structuri demografice, inclusiv persoane de alte rase.

Dar, în ciuda limitărilor, un IMC ridicat este un motiv bun pentru administrarea vaccinului. În vreme ce un IMC mai mare nu înseamnă neapărat probleme cu sănătatea, există suficiente dovezi că oamenii cu obezitate au un risc mai mare de complicații de la Covid- 19.

Din acest motiv, obezitatea este considerată drept o condiție de calificare pentru acces prioritar la vaccinare în multe state.