Cele trei state baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - au cerut miercuri Comisiei Europene ca sistemul de alocare a vaccinurilor anti-COVID-19 să fie bazat pe necesităţile ţărilor, nu pe dimensiunea populaţiei lor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miniştrii sănătăţii din Lituania, Letonia şi Estonia cer, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, 'o redistribuire temporară a livrărilor ţinând cont de situaţiile excepţionale şi de utilizarea reală a vaccinurilor'.

Ţările baltice solicită ca, în acest nou sistem de alocare, să se ţină cont de criterii precum disponibilitatea vaccinurilor, rata de contaminare şi de mortalitate, ca şi de răspândirea noilor variante ale virusului.

Acest nou sistem ar permite 'accelerarea livrărilor către statele care au mai multă nevoie' şi redistribuirea vaccinurilor care nu sunt utilizate şi ale căror date de expirare se apropie.

Ţările baltice au fost mai puţin afectate în primul val al epidemiei în Europa, dar au fost lovite în plin în ultimele săptămâni.