Johnson & Johnson a transmis Uniunii Europene că se confruntă cu probleme de aprovizionare ce ar putea complica livrarea celor 55 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19 promise pentru trimestrul doi al acestui an, a declarat un oficial UE pentru Reuters.
Orice amânare ar reprezenta încă o lovitură pentru campania de vaccinare a UE, deja afectată de întârzieri în graficele de livrare ale altor producători.
J&J a spus Bruxellesului, săptămâna trecută, că problemele de aprovizionare cu ingrediente pentru vaccinuri și cu echipamente o pun ”sub presiune” în privința țintei de 55 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie, a spus sursa Reuters, un oficial UE care este implicat direct în discuțiile cu compania americană.
Acesta a precizat că firma a spus că nu este imposibil să atingă ținta, dar s-a arătat prudentă.
Vaccinul J&J, ce este administrat într-o singură doză, va fi aprobat probabil joi, 11 martie, de agenția medicamentului din UE. Oficiali ai blocului comunitar au spus că livrările ar putea începe în aprilie.
Compania farma s-a angajat să vândă UE 200 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus anul acesta.
SUA a început campania cu vaccinul J&J luna aceasta, compania având ca țintă predarea a 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii mai, dar a înjumătățit estimarea pentru martie la 20 de milioane de doze, în condițiile în care lucrează la mărirea capacităților de producție.
Probabil insa ca au nevoie de ingrediente venite de peste ocean, ba chiar citisem ca ar fi probleme pana si cu recipientii de sticla, care nu ar fi disponibili in mod suficient.
Fiecare parte incearca sa isi incoarde muschii, sa arate cum isi protejeaza astfel proprii cetateni si interesele proprii. In final se poate ajunge la un blocaj, ori la costuri extreme.
Sa luam doze suplimentare de la rusi si chinezi, asa cum a facut Serbia si Ungaria? Nu, asta nu se poate! Mai bine murim raiosi, dar cu coada ridicata, mandri ca nu am facut afaceri cu Estul.
Iar in Romania, toate lichelele securiste au avut prioritate la vacinare, iar pe noi, poporul de rand, ne-au lasat la urma.
Mai bine mori deat sa bagi in tine un produs rusesc, nu?
Deci nu stim daca nu cumva sunt efecte adverse, daca anticorpii nu dispar rapid, daca eficienta e aia clamata. Din aceste motive se si fac acum teste independente care sa verifice testele nationale. Iar pana se lamureste aceasta problema, nu vad pentru ce ne-am arunca cu gatul inainte, mai ales ca nici rusii, nici chinezii, n-au de unde pune la dispozitia UE cateva sute de milioane de doze.
Si ca sa va explic de ce lumea (inclusiv rusii obisnuiti) nu au incredere in el: ati vazut serialul Cernobil (de pe Hbo)? Daca da, va dati singur raspunsul. Daca nu ,uitati-va la el...
Nici nu vreau sa ma gandesc in ce situatie am fi fost noi daca tarile mari din UE isi negociau separat achizitiile de vaccinuri.
"Sa nu mai depindem de UE si sa ne luam singuri vaccinurile" clameaza unii naivi.
Hai sa fim seriosi. Va imaginati ca am putea concura (ca despre concurenta e vorba aici) cu SUA,UK,Canada, Australia, Israel, Germania,Franta , Elvetia etc?
La cum se misca politicienii nostri (de la Burebista-ncoace) , Romania n-ar fi fost capabila sa-si asigure de una singura vaccinuri . Am fi ramas ca Moldova,Ucraina si de fapt ca majoritatea tarilor lumii la mila programului Covax, care imparte firimituri.
Iar despre vaccinul rusesc, nu vi se pare ciudat ca are un marketing agresiv la export dar insisi rusii (ma refer la cetateti) nu-l accepta? Oare de ce?
Ungaria a adus vaccin din Rusia si China, pe langa cele luate din UE. Ce este rau in asta? Eficienta lui Sputink a fost confirmata prin studii publicate in reviste prestigioase. Cine nu vrea n-are decat sa nu-si faca. Fireste, exista persoane care nu au incredere in diverse vaccinuri (Sputnik, AstraZeneca) dar acest lucru este irelevant in fata studiilor stiintifice.
Ungaria a adus vaccin rusesc care nefolosit, pt ca oamenii n-au incredere in el. Neincrederea in Sputnik e data si de faptul ca a fost autorizat din vara trecuta fara a fi fost testat in faza 3. Asta doar in goana Rusiei de a fi prima care anunta ca a descoperit un vaccin.
Oricum, macar cu un lucru suntem amandoi de acord: vaccinarea e necesara si benefica...
Cu siguranta ca atat rusii cat si chinezii sunt capabili sa dezvolte un vaccin eficient, insa eu unul nu m-as vaccina cu un produs neaprobat. Nu e vorba de o actiune birocratica, aprobarea asigura ca riscurile asociate cu respectivul vaccin sunt minore.
In ceea ce priveste Sputnik, nici macar rusii nu se inghesuie sa fie vaccinati. Evident, acesta nu este un argument contra, insa nici unul pro. Pana la urma, doritorii de vaccinuri inca neaprobate pot sa se ofere drept voluntari. Scapa astfel de ineficienta si birocratia din UE si mai contribuie la progresul stiintei...
Am fi intr-o situatie similara tarilor europene din afara UE. Si fie ne-am vaccina exclusiv cu Sputnik, cum face Serbia, fie am astepta sa rezolve covidul cu imunitatea de grup, cum face Moldova, de exemplu.
Da' asha e romanul, total nemultumit oricand orice alta tara reuseste mai mult.