Italia dispune începând de luni de un tren medical echipat complet cu aparatură de terapie intensivă, care străbate ţara pe şine, în încercarea autorităților de a diminua presiunea asupra spitalelor atunci când este nevoie. Astăzi, Italia a atins pragul de 100.000 de decese asociate COVID-19, relatează agenţia EFE.

Tren ATI in ItaliaFoto: Captura

Trenul "poate circula prin toată Europa, nu există în Europa vreun alt exemplu de astfel de tren", a spus la inaugurarea acestuia consilierul delegat al companiei publice Ferrovie dello Stato (FdS), Gianfranco Battisti.

Acest spital pe şine a fost conceput pentru a transfera pacienţi între oraşe. Deşi în primă fază va fi folosit mai ales - dar nu numai - pentru bolnavii de COVID-19, ideea este să fie util şi în cazul unor posibile viitoare dezastre.

Trenul este compus din opt vagoane echipate cu paturi şi echipamente medicale. În trei vagoane au fost amplasate în total 21 de paturi de ATI, celelalte vagoane fiind destinate personalului medical şi transportului echipamentelor tehnice şi a unui sistem independent de alimentare a instalaţiilor medicale.

Tot luni, Italia a depăşit pragul de 100.000 de decese asociate COVID-19, după ce în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 318 noi decese, faţă de 207 duminică, în timp ce numărul noilor cazuri pozitive este de 13.902.

Noul premier italian Mario Draghi a avertizat că situaţia se deteriorează odată cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19, dar a promis că în zilele următoare guvernul său va ''intensifica semnificativ'' campania de vaccinare, relatează Reuters.

Cu o populaţie de circa 60 de milioane de locuitori, Italia a administrat până în prezent 5,41 de milioane de doze de vaccin, iar 1,65 de milioane de persoane au primit şi rapelul. (Sursa: Agerpres)