Grecia intenționează să ridice restricțiile antiepidemice din sectorul de vânzări cu amănuntul și să redeschidă școlile înainte de sfârșitul lunii martie, anunțând totodată că va începe redeschiderea sectorului turistic înaintea sezonului de vară, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut luni de Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Atena, aceasta afirmând că decizia finală va depinde de datele privind evoluția situației epidemiologice.

Guvernul elen speră ca, pe măsură ce campania de vaccinare progresează, să permită deschiderea teraselor în luna aprilie și să repornească turismul în luna mai.

Sectorul turistic generează 20% din Produsul Intern Brut al Greciei și angajează una din cinci persoane din această țară.

Ministrul de finanțe Christos Staikouras a declarat la rândul său luni în timpul unui interviu la radio că scenariul de bază al executivului vizează redeschiderea economiei începând cu 22 martie.

„Două săptămâni de lockdown au costat 1,2 miliarde de euro în cheltuieli publice și taxe pierdute”, a precizat acesta.

Grecia, care a înregistrat 6.758 de decese cauzate de COVID-19, a fost forțată recent să extindă măsurile de carantină din zona metropolitană Atena până pe 16 martie însă Peloni afirmă că există motive de speranță.

„Încă avem câteva zile dificile în fața noastră. Dar suntem pe ultima sută de metri a acestei curse”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Autoritățile elene au raportat duminică 1.142 de noi infecții cu coronavirusul și 53 de decese cauzate de COVID-19.

În total Grecia a raportat 205.120 de contagieri cu SARS-CoV-2 de la depistarea primului său caz în urmă cu un an.

Sectorul de sănătate al țării, puternic slăbit în urma măsurilor de austeritate luate pentru gestionarea datoriei publice în urma crizei datoriilor suverane, s-a confruntat cu dificultăți majore în timpul pandemiei.

Citește și: