Timișoara a intrat luni în carantină. Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”, atrage atenţia că foarte multe persoane ajung la spital târziu, când au deja forme avansate de boală şi a făcut unele recomandări în acest sens. El mai spune că la Timișoara circulă tulpina britanică a noului coronavirus, care este mult mai contagioasă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Medicul timișorean a scris, pe Facebook, că multe persoane nu cunosc presiunea foarte mare din ultimul timp, dar altele (din păcate din ce în ce mai multe, în ultima perioadă) au simţit îndeaproape suprasaturarea spitalelor care pot acorda asistenţa medicală specifică formelor severe sau critice Ale COVID-19.

Aproape o sută de persoane se prezintă zilnic la evaluare, la spital, iar un procent mare dintre acestea ajung foarte târziu, când deja au forme avansate de boală, multe deja forme severe, cu afectare pulmonară de peste 50%.

Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare. Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeş, fie la Casa Austria de la Spitalul Judeţean, dar locurile sunt limitate şi se lucrează la capacitate maximă. Medicul avertizează că există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă faţă avalanşei continue de pacienţi cu forme severe.

Pentru a evita această situaţie, oamenii ar trebui să se testeze din timp.

  • ”Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia şi aceste cazuri, dar terapia acestor pacienţi se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât şi prin personalul specializat necesar. Dar şi aici, locurile tot limitate vor fi. Concluzia este clară: pentru a evita situaţia dramatică în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie să oprim cumva numărul zilnic foarte mare de noi forme severe şi foarte severe!”, spune medicul aflat în prima linie a luptei cu COVID-19.

Cele două soluții enunțate de Virgil Musta pentru reducerea numărului de îmbolnăviri:

  • "Prima şi cea mai de dorit soluţie este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări şi, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu stricteţe, a regulilor de protecţie, pe care deja le cunoasteţi: purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor.
  • Nimic nou aici, doar să nu lăsaţi încă “garda” jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluţia cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coşmar.
  • A doua soluţie presupune următoarea abordare- dacă aveţi simptome, testaţi-vă pentru a depista din timp boala, ţineţi permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeţi cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viaţa! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veţi merge la spital şi vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice şi alte investigaţii din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veţi merge înapoi acasă în aceeaşi zi, după cca 1-2 ore, dar veţi şti cum staţi”.

Potrivit medicului, evaluarea medicală a pacienţilor cu COVID ar trebui făcută în jurul zilei a cincea de la debutul simptomelor.

Virgil Musta a adăugat că ”cel mai probabil” în comunitate circulă tulpina de virus din Anglia, care este mult mai contagioasă.

  • ”La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare. Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, a mai precizat medicul Virgil Musta. (Sursa: News.ro)