​Autoritățile din Austria au suspendat inoculările cu un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19, ca măsură de precauție în timp ce sunt investigate cauzele decesului unei persoane și îmbolnăvirii alteia după ce au primit injecțiile, a anunțat duminică o agenție federală în domeniul sănătății, transmite Reuters.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două raportări de cazuri în legătură temporală cu vaccinările efectuate din același lot de vaccinuri AstraZeneca în centrul clinic din Zwettl”, în provincia Austria Inferioară, a anunțat autoritatea austriacă.

Potrivit acestor raportări, o femeie în vârstă de 49 de ani a murit în urma unor probleme grave de coagulare a sângelui, în timp ce o femeie 35 de ani a dezvoltat un embolism pulmonar și se recuperează în prezent, a explicat agenția.

Embolismul pulmonar este o afecțiune acută a plămânilor cauzată de un cheag de sânge.

„În acest moment nu există nicio dovadă privind o relație cauzală cu vaccinarea”, a precizat BASG.

Ziarul elvețian Niederoesterreichische Nachrichten, precum și postul public austriac ORF și agenția oficială de presă APA au relatat că ambele femei lucrau ca asistente medicale la clinica din Zwettl.

BASG a precizat că apariția unor cheaguri de sânge nu se află printre reacțiile adverse cunoscute ale vaccinului, dar că va derula cu atenție investigația pentru a exclude complet orice posibilă legătură.

„Ca măsură de precauție, dozele rămase din respectivul lot de vaccinuri nu vor mai fi administrate”, a adăugat agenția.