Alegerile locale din Finlanda au fost amânate după ce a fost remarcată o creştere a numărului de cazuri de Covid-19, autorităţile fiind îngrijorate şi în legătură cu apariţia noilor variante ale SARS-CoV-2, relatează News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrutinul care urma să aibă loc în luna aprilie a fost mutat pe 13 iunie, a anunţat sâmbătă ministrul Justiţiei, Anna-Maja Henriksson.

Finlanda se numără printre ţările europene cel mai puţin afectate de pandemie, însă autorităţile sunt în alertă din cauza creşterii numărului de cazuri înregistrate recent, mai ales în capitala Helsinki şi în împrejurimi.

Henriksson a avertizat, potrivit The Guardian, că legitimitatea rezultatului alegerilor ar putea fi compromisă dacă prea mulţi oameni vor rămâne acasă şi nu vor vota.

„Riscul ca alegerile să eşueze este prea mare”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

În Finlanda există 309 localităţi conduse de consilii. Nouă dintre cele zece partide din Parlamentul finlandez au fost de acord cu amânarea alegerilor. Doar Partidul Finlandezilor, formaţiune de dreapta, anti-europeană, a susţinut că ele trebuie organizate luna viitoare, aşa cum era planificat.

Până în prezent, Finlanda - ţară cu 5,5 milioane de locuitori - a înregistrat puţin peste 61.550 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 767 de decese asociate.