Ungaria a raportat sâmbătă un bilanț record de 7.269 de cazuri de coronavirus, o creștere de 14% față de vineri, în condițiile în care săptămâna aceasta au fost impuse măsuri dure de limitare a avansului rapid al epidemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Viktor OrbanFoto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Această țară cu 10 milioane de locuitori se confruntă cu unele dintre cele mai mari rate ale infectării și deceselor din lume.

Ungaria a anunțat joi noi restricții pentru combaterea răspândirii coronavirusului cu scopul de a combate un al treilea val „foarte puternic” al pandemiei, închizând majoritatea magazinelor și trecând la învățământul la distanță pentru școlile primare.

„Al treilea val (al pandemiei) este puternic, foarte puternic și mai grav decât a fost al doilea val”, le-a declarat reporterilor Gergely Gulyas, șeful cancelariei lui Viktor Orban.

Acesta a afirmat de asemenea că numărul de vaccinări realizate zilnic prinde viteză însă că acest lucru nu este suficient pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Școlile primare și creșele urmează să fie închise până la 7 aprilie și toate magazinele cu excepția celor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor vor fi închise din 8 martie până pe 22 martie.

Practicarea sporturilor în aer liber va fi permisă dacă sunt urmate regulile de distanțare fizică.

Gulyas a îndemnat angajatorii să își lase salariații să muncească de acasă oricând acest lucru este posibil și că purtarea unei măști de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice.

„Sperăm că suntem în ultima fază a pandemiei și vom atinge niveluri de vaccinare care să permită redeschiderea (economiei) în câteva săptămâni sau luni, începând treptat de la 22 martie”, a precizat șeful cancelariei lui Viktor Orban.

De asemenea rămân în vigoare măsurile impuse în luna noiembrie a anului trecut: carantina pe timp de noapte, închiderea hotelurilor și restaurantelor și învățarea de la distanță pentru toate școlile gimnaziale.

Ungaria a devenit săptămâna trecută prima țară din Uniunea Europeană care a început să își inoculeze populația cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinopharm după ce a autorizat și vaccinul Sputnik V al Rusiei, niciunul dintre cele două nefiind aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Autoritățile ungare au reușit să vaccineze peste 785.000 de persoane cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid până joi. Ungaria folosește vaccinurile aprobate de EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) în paralel cu vaccinul chinezesc și Sputnik V.