Datele preliminare dintr-un studiu efectuat la Universitatea din Oxford indică faptul că vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca PLC este eficient împotriva variantei braziliene (P1), a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaște studiul.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datele indică faptul că vaccinul nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva variantei despre care se crede că ar fi provenit din orașul amazonian Manaus, a declarat sursa, care a solicitat să rămână anonimă pentru că rezultatele nu au fost încă făcute publice.

Sursa nu a precizat eficacitatea exactă a vaccinului împotriva variantei P1, spunânc că rezultatele complete ale studiului ar trebui să fie publicate în curând, posibil în martie.

Rezultate timpurii au indicat că vaccinul AstraZeneca a fost mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, care este similară cu P1. Africa de Sud a întrerupt ulterior utilizarea vaccinului în țară.

Brazilia se confruntă în prezent cu un al doilea val, brutal și de lungă durată, al coronavirusului, atingând miercuri un record de 1.910 decese.

Varianta P1 se numără printre factorii pe care epidemiologii cred că contribuie la o creștere a cazurilor și a deceselor, iar comunitatea științifică s-a arătat îngrjorată în privința rezistenței variantei la vaccinuri, citează Mediafax.