Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID anunță că a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienților cu transplant sau aflați pe lista de așteptare pentru transplant, inclusiv a însoțitorilor/persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

Vaccin împotriva COVID-19Foto: ARPIM

Potrivit sursei citate, pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 și doza 2 (vaccinul Pfizer).

Procedura:

  • Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi făcută după un consult medical prealabil: înainte de transplant, în cazul pacienților aflati pe lista de așteptare pentru transplant sau la șase luni după transplant.
  • Centrele de transplant au obligația de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea și de a le înainta direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB).
  • Pacienții care au făcut un transplant sau se află pe lista de așteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere și datele persoanelor care locuiesc la același domiciliu, respectiv însoțitorii acestora, pentru a fi incluși pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz.
  • Direcțiile de sănătate publică județene și/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcționează în județ, pe criterii funcționale și va comunica această arondare centrelor de transplant.
  • Persoanele respective se pot vaccina în centrul de vaccinare la care sunt arondate, fără a fi necesară o programare în platforma informatică, sens în care reprezentanții centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care persoanele doresc să se vaccineze și să pună la dispoziție și lista nominală a celor care solicită vaccinarea, precizează CNCAV.
  • În centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeași adresă cu pacientul cu transplant sau care se află pe lista de așteptare.
  • Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra în Registrul electronic național de vaccinări persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă pentru vaccinare sau persoanele care locuiesc la aceeași adresă cu pacientul cu transplant sau cu cel care se află pe lista de așteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.
  • Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv DSPMB și centrele regionale de distribuție vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, în funcție de solicitările centrelor de vaccinare.