Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus, confirmate în România

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 5 martie 2021, 10:45 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus in Romania
Foto: Xinhua / Profimedia Images
Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate în România, secvențierea fiind făcută în laboratoarele MedLife. Tulpina sud-africană, mai puțin sensibilă la vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate, este pentru prima dată detectată în țara noastră. MedLife anunță că dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică. Infectarea cu tulpina sud-africană a fost confirmată la un pacient din București și la unul din Pitești.

Primul caz confirmat cu tulpina sud-africană este o persoană de sex feminin București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

În ceea ce privește tulpina britanică, mult mai transmisibilă decât vechile variante, ea a devenit dominantă în acest moment pe teritoriul României.

În probele secvențiate de MedLife, în procent de 77% pe teritoriul României, prevalența pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puțin de două luni.

Creșterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada și a numărului de pacienți internați la ATI întărește faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul țării.

Vaccinarea și măsurile de siguranță - purtarea măștii, igiena mâinilor și distanțarea socială - rămân esențiale pentru a reduce impactul valului 3 al pandemiei.

Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană dintr-un total de aproape 600 probe analizate, respectiv 77% la nivelul României.

Numărul cazurilor raportate de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 272 în România dintre care nu mai puțin de 151 au fost identificate de specialistii MedLife, restul fiind detectate de instituțiile publice.

În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică.

Divizia de cercetare MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secvențiate de la începutul acestui an. Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate mutațiile specifice altor tulpini.

"Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință", a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

 • Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva mutației sud-africane?
Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Cu toate că s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană).

În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit. De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

"În acest moment se fac eforturi uriașe la nivel mondial pentru testarea eficacității vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, rămâne de văzut care vor fi rezultatele și deciziile pe termen lung. Însă, ce ar trebui să urmărim, de fapt, este dacă vaccinurile reduc numărul cazurilor grave și severe. Până la urmă, obiectivul principal este să prevenim complicațiile și decesele cauzate de COVID-19", a adăugat Dumitru Jardan.

 • Vaccinarea și măsurile de protecție rămân esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei
Până la imunizarea în masă, prin vaccinare sau în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, specialiștii în sănătate publică consideră vaccinarea și măsurile de protecție cele mai importante arme în lupta cu această pandemie.

"Previziunile noastre din ianuarie din pacate s-au confirmat, tulpina din Marea Britanie pare a fi dominantă la nivel national. Mai mult, apariția primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezintă un nou semnal de alarmă, atât pentru populația largă, cât și pentru autorități. Riscurile relaxării precoce sunt încă foarte mari, de aceea autoritățile trebuie să evaluaze atent evoluția situației pandemice. În continuare, vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor – sunt esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei.

De asemenea, este tot mai evidentă necesitatea unui program de secvențiere la nivel național, ținând cont de recomandările Uniunii Europene de a secvenția minimum 5% din totalul probelor pozitive. MedLife și-a arătat încă de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autoritățile prin extinderea programului de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, având capacitatea și resursele necesare de a secvenția gratuit și în următoarele două luni până la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate în laboratoarele noastre. Vom continua să derulăm acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii pentru a urmări evoluția tulpinii din Africa de Sud, dar și pentru a identifica în timp util noua tulpină braziliană sau alte tulpini relevante ale virusului. Ca și în cazul firmelor private de prestigiu din întreaga lume, suntem mândri de faptul că exclusiv cu resurse proprii ne-am constituit ca principal actor din domeniul sănătății, că dovedim că medicina privată românească poate ajuta statul român în gestionarea și monitorizarea pandemiei", a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8494 vizualizari

 • 0 (28 voturi)    
  era si timpul (Vineri, 5 martie 2021, 11:19)

  tahomir [utilizator]

  In curand 72% dintre noile cazuri vor fi infectari cu tulpina englezeasca, 43% cu cea braziliana si restul de 57% cu cea sud africana.
  Constat totusi o discriminare rasiala, de ce nu avem si o tulpina asiatica?
  Si tulpina locala ce face, adica totul e de import?In ce hal am ajuns, nici macar un virus ca lumea nu mai producem in tara!
  Trebuie sa avem grija sa votam AUR, Sosoaca si alti daci liberi!
  • +6 (6 voturi)    
   Pai tu crezi ca asha usor se face tulpina locala? (Vineri, 5 martie 2021, 13:00)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Ca sa ai tulpina locala ar trebui sa faci secventiere in masa, ori noi nici macar de testat nu testam decat in cateva orase mari (vezi celebrul caz Vrancea cu 20 cumulat in 3 zile).

   Crezi ca stie cineva daca tulpina britanica a aparut fix in UK sau a fost adusa din India, spre exemplu? Doar ca UK face secventiere la greu, pe cand India tocmai ce-a descoperit ca dupa cele 0.8% din populatie cazuri confirmate oficial,cam 50% din populatie are deja anticorpi.
 • +4 (26 voturi)    
  Dar infectările cu tulpina oltenească? (Vineri, 5 martie 2021, 11:27)

  Tayen [utilizator]

  Ălea când le publicați? Acelea din valul V....
 • -4 (22 voturi)    
  2 cazuri sunt confirmate dar ele sunt cu sutele (Vineri, 5 martie 2021, 11:47)

  Kivek [utilizator]

  plus tulpina braziliana plus cea englezeasca plus etc

  intre timp NU exista nic un vaccin disponibil in aceasta saptamana in platforma de programare dar ministrii se lauda ca si-au vaccinat BUGETARII
  • -3 (19 voturi)    
   ... (Vineri, 5 martie 2021, 11:59)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   sunteti platiti la postare sa pontati cate un "bugetarii" la orice articol? Altfel nu inteleg de unde atata zel. Nici pe departe nu s-au vaccinat sau nu au acces tot bugetarii ci mai ales aia care prin natura functiei intra in contact cu publicul. Inclusiv cadrele didactice.
   • -1 (9 voturi)    
    De ce natura functiei si NU vulnerabilitatea (Vineri, 5 martie 2021, 12:51)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Incerc de 2 luni sa fac o programare pt cineva de peste 65 de ani si NU SUNT LOCURI

    in timpul asta vad in fiecare zi ministri care ies si ne anunta ca au mai vaccinat niste bugetari

    150.000 locuri au fost disponibile in platforma aia de la inceputul anului, Eu sunt cetatean roman cu aceleasi dreptuiri ca BUGETARII


    de ce sa se vaccineze BUGETARII inaintea altui cetatean roman??? Asa ceva nu e normal
    • -3 (7 voturi)    
     Ești fraier (Vineri, 5 martie 2021, 15:09)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

     Dacă timp de 2 luni nu ai reușit să îți programezi părinții la vaccinare ești fraier sau mincinos!
     Dă’mi datele lor și 3 zile și îi programez eu.
     Cu o condiție: după ce îi programez să scrii zilnic pe toate subiectele legate de Covid pe HN că sistemul de vaccinare funcționează foarte bine și e corect, că autoritățile sunt foarte eficiente în ceea ce privește sistemul de vaccinare și că tu ești un ticălos care a aruncat din ticăloșie cu rahat pe aici.
     Te prinzi?
     • 0 (6 voturi)    
      Nu sunt locuri in platforma, nu mai minti (Vineri, 5 martie 2021, 17:50)

      Kivek [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

      Parintii au sunat saptamanal si eu am incercat sa fac programare din pagina STS si nu exista locuri


      sunt milioane de pensionari care nu se pot programa, ce nu pricepi?
      • 0 (6 voturi)    
       Ce nu pricepi, tu? (Vineri, 5 martie 2021, 19:55)

       _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

       Dă’mi datele lor și îi programez eu în maxim 3 zile.
       Cu condiția enunțată deja.
       Dar refuzi, ceea ce înseamnă doar că minți și brei doar să arunci cu rahat! Ai măcar părinți cu vârste peste 65 sau și aici minți?
       Postac ticălos!
       Nu mai scrie ticaloșeniile astea, oferta mea e clară și rămâne valabilă pe termen nelimitat, așa că lasă vrăjeala că nu sunt locuri. Repet: îti programez eu părinții (nu am pile pe nicăieri) dacă îmi dai datele lor în maxim 3 zile și recunoști că ești un postac ticălos.
    • 0 (4 voturi)    
     ... (Vineri, 5 martie 2021, 18:50)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

     pt. ca ala care are contact cu publicul poate da mai departe la sute de persoane daca vine 2-3 zile la serviciu "pocnit" pana isi da seama ca trebuie sa stea acasa pt. ca e bolnav. De fapt in cazul covid transmiti cel mai mult in faza presimptomatica.
   • +1 (7 voturi)    
    fals (Vineri, 5 martie 2021, 13:12)

    kmlx [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    > Nici pe departe nu s-au vaccinat sau nu au acces tot bugetarii ci mai ales aia care prin natura functiei intra in contact cu publicul.

    asta este fals.

    cunosc doua cazuri de oameni de 30-40 ani care lucreaza de acasa, nu au contact cu publicul, nu au alte boli si au primit vaccin doar pe motiv ca sunt bugetari. unul lucreaza la Ministerul Fondurilor Europene, si altul la Ministerul Finantelor Publice.

    in acelasi timp parintii mei de 63 de ani sunt refuzati la vaccin pe motiv ca nu au varsta necesara.

    distribuirea vaccinului in Romania (si Uniunea Europeana) e o gluma totala.

    cati morti ar fi putut fi preveniti daca liderii din Romania si Europa aveau un plan?
    • -4 (8 voturi)    
     Nu te cred! (Vineri, 5 martie 2021, 15:11)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui kmlx

     Scrie’le numele aici si fă denunț la autorități că respectivii au fost vaccinați ilegal. Hai, curaj, nu doar rahat aruncat anonim!
 • +6 (26 voturi)    
  vorbim deja de valu 4? (Vineri, 5 martie 2021, 12:03)

  winston_smith [utilizator]

  cred ca lumea o sa isi dea seama de penibilul naratiunii covidiste abia cand o sa se ajunga la cifre mai mari.
  2026, presa&autoritati : trebuie sa ne pregatim pentru valurile 36 si 37; tulpina guineana, impreuna cu cea cameruneza si cea bengaleza vor aduce mii si milioane de morti. stati in casa daca va pasa. purtati 7 masti odata si o distanta de minim 4 m,si nu uitati sa va vaccinati macar trimestrial.
 • -13 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 martie 2021, 12:19)

  [anonim]

  • +7 (19 voturi)    
   Tocmai ca să traim alegem (Vineri, 5 martie 2021, 12:49)

   Alex2016 [utilizator] i-a raspuns lui

   Alea 5 porunci ale psihopatului covidopat sa ți le aplici ție. Ca ce predici tu acolo nu e viata, e o boala psihică. Asa ca alegem sa trăim, sa ieșim, sa călătorim, sa intilnim oameni reali. Mnoah.... Stai ascuns sub pat cu 3 măști, și arata ca îți pasa. La mulți alții le-a ajuns, și empatia s-a cam terminat deja prin mai 2020. La 97% vindecați de covidul cel mortal... E ceasul al 12-lea sa începem sa ne vedem de viata normala.
  • +5 (15 voturi)    
   Masuri de bun simt (Vineri, 5 martie 2021, 13:46)

   Liros [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar ochii? Niste ochelari de scafandru nu ne recomanzi? Ca cercetatorii zic ca se poate lua si prin mucoasa oculara. Cu toate acestea, ultimele studii in domeniu ale expertilor zic ca uitatul crucis ar reduce transmisibilitatea cu 72,31%. O protectie suplimentara de circa 8,52% este data daca, la fiecare 5 pasi facuti, se executa 2 sarituri intr-un picior, cu mainile sus. Cele 3 straturi de masti raman, evident, obligatorii.
   • +3 (9 voturi)    
    Daca sta cu un ochi inchis (Vineri, 5 martie 2021, 17:47)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Liros

    Scade riscul cu 50% :))
  • +2 (10 voturi)    
   Bla-bla-bla (Vineri, 5 martie 2021, 14:39)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui

   .
  • +4 (10 voturi)    
   acum mi-am dat seama! (Vineri, 5 martie 2021, 16:22)

   dani777 [utilizator] i-a raspuns lui

   doua feluri diferite de masti! una cu picatele si una cu patratele, e bine? sau buline, sau fluturasi. le inod intre ele, le pun pe piept si le leg la spate. bate un vanticel cam rece si orice element vestimentar in plus e binevenit. in schimb cu nasul am sa adulmec acest aer minunat de primavara. azi a fost un deliciu!
 • +2 (14 voturi)    
  păi să le numărăm, coane Fănică (Vineri, 5 martie 2021, 12:39)

  di livio [utilizator]

  să le numărăm...amu să vedem și altă știre, tot HN

  China a devenit prima țară din lume cu peste 1.000 de miliardari / Câștiguri masive în anul pandemiei „În pofida perturbărilor create de COVID-19, am văzut în acest an cea mai mare creștere a averilor din ultimul deceniu”, a afirmat președintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf
  „Lumea nu a văzut niciodată atât de multă avere creată în doar un an”, a mai subliniat acesta.
  Averea totală a miliardarilor lumii a crescut cu 3,5 trilioane de dolari (sau 32%)...îmi pare normal să apară noi tulpini, îs deosebit de rentabile
 • -5 (13 voturi)    
  stati sa vedeti cand apare varianta braziliana.... (Vineri, 5 martie 2021, 13:01)

  Crup [utilizator]

  P1 se numeste varianta asta braziliana. Inca nu a ajuns la noi, dar si cand o sa ajunga, o sa plangem de dorul celei britanice sau sud-africane. :)))
  Pe de o parte o sa se moara cu adevarat en-gros (nu ca acum), pe de alta parte conspirationistii (adica idiotii) o sa explodeze in violenta impotriva masurilor de protectie si negare vehementa. Si sunt multi idioti care se cred super despteti. In general astia au o cultura generala extrem de precara, de cele mai multe ori habar nu au pe ce lume traiesc, dar "ei si-au dat seama ca totul e o smecherie". :))))))
  • +4 (14 voturi)    
   plus pentru violență (Vineri, 5 martie 2021, 18:11)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Comentariul tău este o dileală extremistă (un fel de Marionetta dar mai arogant).

   Am dat însă un plus pentru partea cu explozia violentă împotriva fascismului sanitar (denumit eufemistic și mincinos ”măsuri de protecție”). Doamne-ajută să explodeze violent poporul împotriva tâmpeniei din prezent!

   Guvernanții ar trebui supuși tradiției americane de tar and feathering.
   Toate „măsurile” sunt inutile, iliberale, imorale și ilegale. Și toate trebuie aborgate numaidecât. Panicarzii să stea în beci până în 2046, treaba lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by