Aproximativ 237 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 urmează să fie livrate în 142 de țări până la sfârșitul lunii mai prin schema COVAX, a declarat marți șeful Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit Reuters.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus într-o conferință de presă că marți sunt programate livrări de vaccinuri în Angola, Cambodgia, Republica Democrată Congo și Nigeria.

Preşedintele ghanez Nana Akufo-Addo a devenit luni prima persoană din lume care a fost vaccinată anti-Covid-19 în cadrul programului COVAX al ONU, menit să ajute ţările sărace să-şi vaccineze populaţiile împotriva coronavirusului.

Sistemul COVAX îşi propune să ofere în acest an vaccinuri anti-Covid pentru 20% din populaţie în aproape 200 de ţări şi teritorii participante, însă cel mai important, se desfăşoară în cadrul unui mecanism de finanţare care permite unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la doze de vaccin.

El a fost pus în aplicare pentru a încerca să împiedice ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin care sunt încă fabricate în cantităţi prea mici pentru a satisface cererea globală.