Austria și Danemarca, deranjate de încetineala cu care avansează campania de vaccinare contra Covid-19 în Uniunea Europeană, au ieșit din linia Bruxelles-ului pentru a forma o alianță cu Israel pentru producerea de vaccinuri de generația a doua împotriva noilor mutații ale coronavirusului, transmite Reuters.

Sebastian KurzFoto: ROBERT JÄGER / AFP / Profimedia

Decizia celor două state membre vine în contextul unei nemulțumiri crescânde față de întârzierile în comenzile, aprobarea și distribuția vaccinurilor, blocul comunitar fiind mult în spatele campaniei de vaccinare record din Israel.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că, deși ideea ca UE să procure vaccinuri pentru țările membre a fost corectă, Agenția Europeană a Medicamentului s-a mișcat prea încet în aprobarea lor.

”De aceea, trebuie să ne pregătim pentru alte mutații și trebuie să nu mai fim dependenți doar de UE pentru producerea de vaccinuri de a doua generație”, a declarat cancelarul conservator într-un comunicat de presă.

Premierul danez Mette Frederiksen a criticat și el programul de vaccinare al UE. ”Nu cred că este de ajuns, deoarece avem nevoie să mărim capacitatea. De aceea, suntem norocoși să putem începe un parteneriat cu Israelul”, a declarat ea jurnaliștilor.

”Întrebată dacă Danemarca și Austria au vrut să acționeze unilateral în obținerea de vaccinuri, Frederiksen a răspuns: ”Puteți spune și așa”.