Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat duminică, la Antena 3, că a solicitat autorităților abilitate creșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arată eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenirea internărilor și a formelor grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani", a declarat Gheorghiță.

La acest moment, în România, produsul AstraZeneca este administrat doar celor până în 55 de ani.

Vineri, Canada a aprobat acest vaccin pentru toată populația adultă, spunând că eficacitatea la cei peste 65 de ani este arătată de datele din afara testelor clinice. Tot vineri, Polonia a anunțat că ridică vârsta pentru vaccinul AstraZeneca la 69 de ani.

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul, pe 29 ianuarie, pentru toți cei peste 18 ani.

Mai multe țări europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia și Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.