Vaccinul AstraZeneca funcționează și pe noile tulpini de coronavirus? Eficacitatea acestui vaccin depinde de tipul de tulpină, studiile preliminare arătând că are o reactie extrem de scăzută în cazul tulpinii din Africa de Sud, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș de la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, este important de știut că toate cele trei tipuri de vaccinuri împotriva COVID-19 au demonstrat că au protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vaccinul AstraZeneca funcționează și pe noile tulpini de coronavirus?

Explicațiile lui Răzvan Cherecheș, care este și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

  • "Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca funcționează bine, are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul.
  • Pe tulpina B 1351 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea lui este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud, pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a analizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare
  • Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că aceste vaccinuri au și ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1351 din Africa de Sud.
  • Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru.
  • Este important de știut că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.
  • Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutație ar avea ele ar afecta în vreun fel protecția dată de toate cele trei vaccinuri - AstraZeneca, Pfizer și Moderna - la simptome severe, spitalizare și deces".

CITEȘTE ȘI: