Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie este mai periculoasă din cauză că se poate transmite mai ușor decât alte variante ale virusului și ar putea fi asociată cu un risc crescut de spitalizare și deces.

Coronavirus in RomaniaFoto: Xinhua / Profimedia Images

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie este mai periculoasă?

Explicațiile Ministerului Sănătății:

  • "Da. Una dintre cele trei tulpini noi circulante ale virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită pentru prima dată în decembrie 2020 în Marea Britanie și este denumită B.1.1.7 (VOC 202012/01).
  • Din cauza faptului că s-ar putea transmite mai ușor decât alte variante, aceasta poate conduce la un număr mai ridicat de infectări.
  • De asemenea, date preliminare din Marea Britanie sugerează că infecția cu B.1.1.7 ar putea fi asociată cu un risc crescut de spitalizare și deces.
  • De aceea este important să respectăm în continuare regulile de distanțare și igienă pentru a împiedica răspândirea acestei tulpini a virusului.
  • Institutul de Sănătate Publică din România a publicat în 23 februarie o analiză epidemiologică a primelor 136 de cazuri cu varianta din Marea Britanie identificate pe teritoriul țării noastre. Conform distribuției cazurilor pe județe, se poate observa o răspândire extinsă a noii variante pe teritoriul României.
  • Riscul principal al acestei noi variante rezultă din faptul că se poate transmite mai ușor, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor infectate va crește mai repede.
  • Această tulpină poate determina apariția unui număr mai mare de persoane infectate care pot răspândi virusul și în același timp un număr mai mare de cazuri grave, solicitând și mai mult sistemul de sănătate".

CITEȘTE ȘI: Analiză ​INSP: Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județe și există o probabilitate mare de a cuprinde tot teritoriul României în viitorul apropiat