Valul 3 al pandemiei de COVID-19 nu va ocoli România, iar teama medicilor este că va fi mai rău decât al doilea val al pandemiei, spune directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală, Cătălin Apostolescu. El a declarat pentru Digi24 că vor apărea noi mutații, că vom avea de conviețuit mulți ani cu SARS-CoV-2 și că toate spitalele ar trebui să aibă circuite COVID și non-COVID, pentru că instituțiile desemnate pentru a trata bolnavii de COVID, de mai bine de un an, nu mai fac față.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia
  • "Acum este, într-adevăr o perioadă n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie. Cele 2.000-3.000 de cazuri pe zi care apar ne permit să respirăm în momentul de față. Am avut o perioadă care a început din septembrie și a continuat în octombrie, noiembrie, decembrie, când la propriu ne-am sufocat, când numărul pacienților era atât de mare, că nu mai știam unde să-i punem, când rulajul pacienților era atât de mare, încât a trebuit să facem rabat la procedurile de dezinfecție”, a afirmat medicul Cătălin Apostolescu într-un interviu pentru Digi24.

El spune că este momentul să profităm de acest moment de respiro ca să începem să regândim strategia națională.

  • "Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze. Aceste spitale și-au atins capacitatea maximă de a putea primi pacienți. Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie COVID. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că acest segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate”, avertizează Cătălin Apostolescu.

Medicul spune că toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi.

  • "Zece, hai, dacă suntem optimiști, 15 la sută din populație a trecut prin infecția COVID, deci asta ne arată că încă mai avem majoritatea populației care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea, în sensul că vor fi mult mai mulți pacienți. Nu știm deocamdată cum va evolua din punct de vedere clinic, dar vă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3 la sută și 3.000 de pacienți cu mortalitate 2 la sută, cum e mai bine?”, a mai spus directorul medical de la „Matei Balș”.

Întrebat dacă vor ajunge în România și celelalte tulpini - cum este cea din Africa de Sud -, medicul a răspuns: „Garantat vor ajunge”.

  • "Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani. Este adevărat, sperăm că la un moment dat numărul de cazuri va deveni foarte mic și sperăm ca la un moment dat acest nou coronavirus se va domoli și va ajunge precum celelalte coronavirusuri pe care le cunoșteam și pe care le știam că dau guturaiuri”, a mai spus Cătălin Apostolescu.