Un studiu rusesc care testează eficacitatea revaccinării cu o doză a vaccinului Sputnik V pentru a proteja împotriva noilor mutații ale coronavirusului produce rezultate ”foarte bune”, au spus sâmbătă cercetătorii, relatează Reuters.

Vaccinul Sputnik VFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Luna trecută președintele Vladimir Putin a ordonat o evaluare până la 15 martie a eficacității vaccinurilor produse de Rusia împotriva noilor variante care se răspândesc în diferite părți ale lumii.

”(Un) studiu recent condus de Centrul Gamaleya în Rusia arată că revaccinarea cu vaccinul Sputnik V funcționează foarte bine împotriva noilor mutații ale coronavirusului, inclusiv a tulpinelor britanice și sud-africane”, a spus Denis Logunov, director adjunct al Centrului care a dezvoltat vaccinul.

Rezultatele studiului sunt așteptate să fie publicate foarte curând, dar acesta a fost primul indiciu cu privire la modul în care decurg testele. Niciun alt detaliu nu este încă disponibil.

Așa-zisele vaccinuri cu vector viral - precum Sputnik V și vaccinul AstraZeneca - folosesc virusul modificați inofensivi ca vectori pentru a purta informația genetică care ajută corpul să creeze imunitate împotriva viitoarelor infecții.

Revaccinarea a folosit aceeași doză Sputnik V, pe baza vectorilor adenovirus.

Studiul a indicat că nu are impact asura eficacității, a spus Logunov într-o declarație pentru Reuters, în contextul în care unii cercetători au vorbit despre un posibil risc ca organismul să dezvolte imunitate inclusiv la vector, recunoscându-l ca pe un intrus și să încerce să îl distrugă.

Dar dezvoltatorii vaccinului Sputnik nu au fost de acord cu ideea că pe termen lung ar putea presupune probleme.

”Credem că vaccinurile bazate pe vectori sunt de obicei mai bune pentru viitoare revaccinări decât cele bazate pe alte platforme”, a spus Logunov.

El a spus că cercetătorii au descoperit că anticorpii specifici vectorilor folosiți pentru injecție - care ar putea genera o reacție anti-vector și să submineze funcționarea vaccinului însuși - scad la 56 de zile după vaccinare.

Concluzia este bazată pe textul clinic al vaccinului împotriva Ebola dezvoltat anterior de către Institutul Gamaleya folosind aceeași abordare ca pentru Sputnik V.