O lumină violetă a umplut scena clubului în timp ce 300 de oameni, cu mască și menținând distanța fizică, au izbucnit în aplauze. Pentru prima dată de când a început pandemia, muzicianul israelian Aviv Geffen s-a îndreptat spre pianul său electric și a început să cânte pentru un public așezat chiar în fața lui. Cu toate acestea, doar persoanele care afișau ”pașapoartele verzi” care dovedesc că s-au vaccinat și că nu au Covid au avut acces la acest concert, relatează Associated Press.

​​Coronavirus IsraelFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

„O minune se întâmplă aici în seara asta”, a spus Geffen mulțimii.

Cu toate acestea, experiența de luni seara nu a fost accesibilă tuturor.

Concertul a oferit o imagine a unui viitor la care mulți tânjesc după multe luni de restricții.

Guvernele spun că vaccinarea și documentele care atestă vaccinarea netezesc calea către călătorii și evenimentele de divertisment și alte adunări sociale într-o lume post-pandemică.

Dar ridică, de asemenea, perspectiva divizării în continuare a lumii în termenii bogăției și a accesului la vaccinuri, creând probleme etice și logistice care au alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

Alte guverne urmăresc Israelul cum trece prin cel mai rapid program de vaccinare din lume și se confruntă cu etica utilizării vaccinurilor ca monedă diplomatică și de putere.

În interiorul Israelului, pașapoartele verzi sau ecusoanele obținute printr-o aplicație reprezintă o monedă. Țara a încheiat recent acorduri cu Grecia și Cipru pentru a-și recunoaște reciproc pașapoartele verzi și se așteaptă mai multe astfel de acorduri de stimulare a turismului.

Oricine nu dorește sau nu poate obține vaccinul care oferă imunitate va fi „lăsat în urmă”, a declarat ministrul Sănătății, Yuli Edelstein.

"Este într-adevăr singura cale de urmat în acest moment", a spus Geffen într-un interviu pentru The Associated Press.

Verificările la ușile clubului, care îi primea doar pe cei care puteau dovedi că sunt pe deplin vaccinați, permiteau cel puțin o aparentă normalitate.

„Oamenii nu își pot trăi viața în lumea nouă fără acestea”, a spus el. „Trebuie să ne vaccinăm. Trebuie."

Vaccinul nu este disponibil pentru toată lumea de pe glob, fie din cauza probelmelor de furnizare, fie din cauza costurilor. Iar unii pur și simplu nu vor să se vaccineze, din motive religioase sau de altă natură. În Israel, o țară de 9,3 milioane de oameni, doar aproximativ jumătate din populația adultă a primit cele două doze necesare.

Există o nouă presiune din partea guvernului pentru a încuraja vaccinările. Parlamentarii israelieni au adoptat miercuri o lege care permite Ministerului Sănătății să dezvăluie informații despre persoanele care nu au fost încă vaccinate. Conform politicii, numele pot fi comunicate ministerelor educației, muncii, afacerilor sociale și serviciilor sociale, precum și guvernelor locale, „cu scopul de a permite acestor organisme să încurajeze oamenii să se vaccineze”.

Guvernul face apel la nevoia emoțională de a fi alături de alții- în piețele exterioare ale Israelului, la concerte precum cel al lui Geffen și în alte părți.

Majoritatea țărilor nu au suficiente vaccinuri.

„Principiul de bază al drepturilor omului este echitatea și nediscriminarea”, a declarat Lawrence Gostin, profesor la Universitatea Georgetown și director al Centrului de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul dreptului național și global al sănătății.

„Există o uriașă criză morală în echitate la nivel global, deoarece în țările cu venituri ridicate, precum Israelul sau Statele Unite sau țările UE, este posibil să ajungem la imunitatea de turmă până la sfârșitul acestui an”, a spus el. „Dar pentru multe țări cu venituri mici, majoritatea oamenilor nu vor fi vaccinați timp de mulți ani. Vrem cu adevărat să acordăm prioritate oamenilor care au deja atât de multe privilegii? ”