Vaccinurile împotriva COVID ajută, iar dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare, este o întrebare la care răspunsul va fi unul european, afirmă ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Întrebat dacă în discuţiile cu omologii din alte ţări, cel puţin din UE, balanţa înclină mai degrabă în favoarea unui astfel de document, cu o serie de facilităţi, inclusiv libera circulaţie, Voiculescu a spus că, din informaţiile sale, lucrurile ar putea să mergă în acea direcţie.

Vaccin împotriva COVID-19Foto: ARPIM
  • "Este o decizie care va fi luată la nivel european. Cred că vaccinurile ajută şi cred că acesta este motivul principal pentru care le promovăm.
  • Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă - evident, care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută -, este o întrebare la care răspunsul va fi unul european", a spus Voiculescu la Parlament, întrebat dacă va exista un paşaport de vaccinare.

El a adăugat că acest paşaport nu are legătură cu decizia românilor de a se vaccina.

  • "Eu cred că decizia de vaccinare a fost luată de cei mai mulţi români. Eu ştiu foarte multe persoane care fie s-au vaccinat deja, fie abia aşteaptă să fie vaccinate.
  • Ştiu foarte puţine persoane care să-şi pună problema: mă vaccinez sau nu mă vaccinez, dacă mi se dă ceva sau dacă am un avantaj sau altul.
  • Cred că orice avantaj care ar putea să survină de pe urma faptului că eşti vaccinat este secundar celui principal, şi anume acela că rămâi sănătos şi îi protejezi şi pe ceilalţi", a subliniat Voiculescu.

Întrebat dacă în discuţiile cu omologii din alte ţări, cel puţin din UE, balanţa înclină mai degrabă în favoarea unui astfel de document, cu o serie de facilităţi, inclusiv libera circulaţie, Voiculescu a răspuns: "Din informaţiile pe care le am, lucrurile ar putea să mergă în acea direcţie".

Ministrul Sănătăţii a mai spus, legat de mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European, conform căruia certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, că nu a avut discuţii pe această temă.