O singură doză a vaccinului Pfizer și BioNTech reduce numărul infectărilor asimptomatice şi ar putea să diminueze astfel în mod semnificativ riscul de transmitere a noului coronavirus, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie ale cărui rezultate au fost publicate vineri, informează Reuters, citat de Agerpres. Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele furnizate de câteva mii de teste COVID-19 realizate în fiecare săptămână în rândul angajaţilor din sectorul medical din Cambridge, un oraş din estul Angliei.
"Descoperirea noastră arată o reducere dramatică a ratei de teste pozitive în rândul angajaţilor sanitari asimptomatici după administrarea unei singure doze de vaccin Pfizer-BioNTech", a declarat Nick Jones, specialist în boli infecţioase la Cambridge University Hospital şi coautor al studiului.
După ce au separat rezultatele testelor obţinute de la angajaţii vaccinaţi şi de la cei nevaccinaţi, echipa coordonată de Nick Jones a descoperit că 0,8% din testele furnizate de angajaţii sanitari nevaccinaţi erau pozitive.
Prin comparaţie, 0,37% dintre testele angajaţilor sanitari au fost pozitive în primele 12 zile după vaccinarea cu prima doză - efectul protector al vaccinului nu a fost deocamdată pe deplin stabilit - şi doar 0,2% dintre teste au fost pozitive atunci când au fost realizate după cea de-a 12-a zi de la vaccinare.
Studiul şi rezultatele sale nu au fost deocamdată evaluate în sistem peer-review de alţi oameni de ştiinţă, însă au fost publicate online, vineri, înainte de apariţia lor într-o ediţie tipărită a unei publicaţii medicale.
Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a riscului de infectare asimptomatică cu maladia COVID-19 în rândul angajaţilor medicali care au fost vaccinaţi, la peste 12 zile după inoculare, şi o protecţie de 75%, a explicat Mike Weekes, specialist în boli infecţioase la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Cambridge şi coautor al studiului.
Nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus, totodată, cu 50% în primele 12 zile după vaccinare în rândul angajaţilor sanitari inoculaţi, a adăugat el.
Marea Britanie administrează populaţiei sale ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech şi doza iniţială a vaccinului AstraZeneca-Oxford de la sfârşitul lunii decembrie 2020.
"Este o veste foarte bună - vaccinul Pfizer nu doar că oferă protecţie în faţa riscului de îmbolnăvire provocat de SARS-CoV-2, dar contribuie şi la prevenirea infectării, reducând potenţialul virusului de a fi transmis altor persoane. Însă, trebuie să ne amintim că vaccinul nu oferă protecţie completă pentru toată lumea", a adăugat profesorul Mike Weeks.
Datele publicate miercuri de Israel, care desfăşoară una dintre cele mai rapide campanii de imunizare din lume, au arătat că cele două doze ale vaccinului Pfizer au redus cazurile simptomatice de COVID-19 cu 94% în toate categoriile de vârstă, cazurile grave de COVID-19 cu 92% şi numărul spitalizărilor cu 87%.
Citește și:Coronavirus: Numărul infecțiilor a scăzut cu 70% în rândul lucrătorilor sanitari din Marea Britanie după prima doză de vaccin anti-Covid Pfizer
Nu sunt impotriva vaccinarii doamne fereste, doar ca este inexplicabil ce se intampla, cu atatia vaccinati, trebuia obligatoriu sa fie o scadere brusca, importanta!!! Numai un orb nu vede asta.
Oricum, mai au o luna si ar trebui sa cam fie tot poporul vaccinat, si atunci nu va mai exista posibilitatea de a face speculatii.
Acuma pt Pfizer-BioNTech e clar o chestie de bani, cu cat mai multe doze cu atat cresc miliardele din conturi, dar realitatea din teren da dreptate englezilor.
Ei merg pe administrarea tuturor dozelor dinsponibile, si nu pun deoparte asa cum facem noi cu doza nr.2, impingand adminstratea celei dea doua doza spre 12 saptamani sau chiar mai mult sau chiar niciodata.
Si se pare ca sunt pe cale sa castige acest pariu, cazurile pozitive scazand spectaculos in UK.
Avand in vedere ca 1) au reusit sa ajunga la 1/3 din populatie vaccinata abia acum si 2) este nevoie de aprox 12 zile dupa prima doza pentru a fi remarcata imunitatea, este nepotrivit sa crezi ca doar vaccinul a contribuit la scaderea numarului de cazuri. Nu, este si lockdown, politia foarte activa, amenzi, etc.
( apropos : am remarcat ca acum, spre deosebire de primul lockdown, politia nu mai amendeaza asa multe cazuri banale de genul "in magazin trebuie sa porti masca" ci se ocupa in special de petrecerile rave ilegale. Si acolo toarna cu amenzi grase .... ).
Poate nu ai citit bine articolul despre a treia doza Pfizer : aceasta ar trebui sa combata MAI EFICIENT varianta sud-africana. Impotriva celei britanice suntem imunizati.
Intr-adevar, englezii fac rapelul la distanta mare in timp. Si intr-adevar, practic, se pare ca au dreptate. Si, desigur, Astra Zeneca este eficient si la batrani...
Sanatate !