Ministrul sirian al sănătăţii a afirmat joi că a primit doze de vaccin împotriva Covid-19 de la o „ţară prietenă” şi că săptămâna viitoare acesta va începe să fie administrat lucrătorilor din sănătate.

Coronavirus SiriaFoto: Mahamad Kazmooz / Zuma Press / Profimedia

Ministrul Hassan Ghabash nu a menţionat, în declaraţiile citate de agenţia SANA, ce ţară anume a furnizat vaccinul şi nici de câte doze este vorba, notează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Oficiali sirieni din domeniul medical au indicat că Siria poartă discuţii cu Rusia şi China pentru vaccinuri împotriva noului coronavirus, dar nu au fost anunţate deocamdată acorduri bilaterale.

China a anunţat mai devreme în februarie că va trimite în Siria 150.000 de doze de vaccin, dar o sursă a declarat joi pentru Reuters că respectivele doze încă nu au fost livrate.

Media israeliene au relatat pe de altă parte că Israelul a acceptat să finanţeze achiziţia de vaccinuri ruseşti pentru Siria, stat care este unul dintre vechii săi duşmani, cu scopul de a asigura eliberarea, săptămâna trecută, a unei israelience care era ţinută prizonieră în această ţară.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze informaţiile în acest sens.

La rândul său, RDIF, fondul suveran rus care comercializează vaccinul rusesc Sputnik V în străinătate, a refuzat să comenteze, adaugă Reuters.