Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 94% împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19, potrivit unui studiu foarte amplu realizat în Israel și publicat miercuri, care confirmă datele din studiile clinice și rolul crucial al campaniilor de vaccinare pentru a pune capăt pandemiei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aceasta este prima dovadă evaluată de colegi a eficacității unui vaccin în condiții reale”, a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii studiului publicat miercuri, pentru AFP, în prestigiosul New England Journal of Medicine.

Până în prezent, eficacitatea vaccinului a fost dovedită prin studii clinice efectuate pe mii de oameni, dar nu în condiții reale, care implică o varietate mai mare de oameni și comportamente sau chiar provocări logistice, cum ar fi menținerea congelării lor.

Studiul a fost realizat folosind date de la aproximativ 1,2 milioane de persoane tratate de una dintre cele mai mari organizații din domeniul sănătății din Israel (Clalit Health Services), în perioada 20 decembrie 2020 - 1 februarie 2021, făcând aceste rezultate cu atât mai interesante.

Aproape 600.000 de persoane care au primit vaccinul au fost „asociate” foarte riguros cu alte 600.000 de persoane care nu primiseră injecția și care prezintă caracteristici foarte similare în ceea ce privește sexul, vârsta, dar și comorbiditățile și localizarea.

Prin compararea celor două grupuri, autorii arată că vaccinarea a redus cazurile simptomatice de Covid-19 cu 94%, cazurile severe de boală cu 92% și spitalizările cu 87%. Aceste rate se aplică protecției obținute cel puțin șapte zile după a doua injecție.

Dar „s-a observat un efect destul de semnificativ chiar înainte de a doua doză”, a remarcat AFP Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali, cu o eficacitate de 57% pentru cazurile de Covid-19 cu simptome și 62% pentru cazurile severe.