France 24: După Covid-19, spectrul unei epidemii de sinucideri în Franţa?

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 23:28 Actualitate | Coronavirus


Depresie
Foto: Adam Korzeniewski / Alamy / Profimedia Images
De mai multe luni, psihiatrii şi psihologii din toată lumea alertează în legătură cu starea mentală a populaţiei confruntate cu restricţii sanitare în cadrul luptei contra pandemiei de Covid-19. În vreme ce Japonia a înregistrat un număr mai ridicat de sinucideri, în Franţa, sentimentul de solitudine şi de rău psihic creşte.

E o premieră după 11 ani. Numărul de sinucideri din Japonia, care are rata cea mai ridicată din lume, a crescut în 2020.

O problemă de sănătate publică considerată suficient de gravă pentru ca prim-ministrul, Yoshihide Suga, să desemneze un "ministru al Solitudinii", vineri, 19 februarie. Tetsushi Sakamoto va avea greaua sarcină să îndiguiască acest flagel care se poate să fi fost favorizat de extinderea telemuncii şi de lipsa relaţiilor sociale datorate restricţiilor din cadrul luptei contra Covid-19.

Practic, 21.000 de persoane s-au sinucis în Japonia anul trecut, adică cu 750 mai multe decat în 2019. O creştere cu atât mai de remarcat cu cât vine după un deceniu de scădere a numărului de sinucideri. Această creştere este deosebit de vizibilă printre femei, care au adesea locurile de muncă cele mai nesigure din arhipelag. Cifrele sinuciderilor tinerilor sub 18 ani sunt de asemenea alarmante: peste 300 de elevi din şcoala primară şi secundară s-au sinucis între începutul lui aprilie şi sfârşitul lui noiembrie 2020, un salt de aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

De la începutul pandemiei, experţii din lumea întreagă se alarmează de riscurile de creştere a sinuciderilor din cauza unor factori precum stressul, dificultăţile economice sau abuzurile familiale.

Semne îngrijorătoare

Deocamdată, este imposibil de ştiut dacă Franţa, care are una din ratele de suicid cele mai ridicate din Europa, cu 9.000 de decese pe an, a cunoscut o creştere a cazurilor în timpul acestei crize sanitare.

Statistici serioase nu vor fi disponibile decât peste câţiva ani. Totuşi, mai multe studii arată că sentimentul de solitudine şi de rău psihic a crescut în rândurile populaţiei. Între izolări, restricţii de circulaţie, închiderea barurilor şi restaurantelor, a sălilor de spectacol... epidemia de Covid-19 a dat o lovitură serioasă vieţii sociale a milioane de persoane care pot suferi mai intens sau mai puţin intens din cauza acestei izolări.

Potrivit unui studiu Ipsos publicat la sfârşitul lui ianuarie pentru asociaţia Astrée, aproape 18% dintre persoanele intervievate, adică un francez din 5, afirmă că se simte adesea singur, faţă de 13% în 2018. În plus, sondajul arată că 63% dintre indivizii care suferă de singurătate au avut gânduri sinucigaşe. Semne îngrijorătoare vin şi din partea profesioniştilor experimentaţi. Numerele de telefon de urgenţă ca SOS Amitiés sunt copleşite, dă asigurări Françoise Facy.

"Asociaţiile noastre afiliate constituie puncte de alarmă şi toate telefoanele de urgenţă ne arată că numărul de apeluri a explodat", explică fosta preşedintă a Uniunii naţionale de prevenire a suicidului (UNPS) contactată de "France 24". "Trebuie totuşi să distingem ideea, gândul sinucigaş, de trecerea la gest cu tentativă de suicid", nuanţează Françoise Facy.

Tinerii în prima linie

Studenţii sunt de regulă citaţi printre segmentele populaţiei mondiale cele mai fragilizate de criza sanitară.

În Statele Unite, statisticile naţionale privind sinuciderile de adolescenţi nu sunt încă disponibile, dar unele situaţii la nivel local arată o tendinţă deosebit de frapantă. Într-o unitate administrativă din Nevada care include Las Vegas, 19 elevi s-au sinucis din martie, mai mult decât dublul cifrei din 2019. Deşi nu pot fi atribuite direct pandemiei, autorităţile au decis să grăbească calendarul redeschiderii şcolilor.

În Franţa, potrivit unei anchete publicate în ianuarie pentru Fundaţia FondaMental, aproape un tânăr din trei a avut "gânduri suicidare" în ultimele luni. Sylvie Tordjman, şefa polului spitalului universitar de psihiatrie a copilului şi adolescentului din Rennes, arată pentru "France 24" că serviciile ei au înregistrat de două ori mai multe episoade de "crize suicidare" şi de "tulburări anxio-depresive" în această iarna faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profesoara de pedopsihologie explică acest fenomen în special prin "dereglarea ceasului biologic" în timpul izolării şi re-izolării, "teren de vulnerabilitate pentru tulburări anxioase şi depresive" sau "lipsa de activitate fizică" indusă de sedentarism.

Conştientizare

În Franţa, pentru a veni în ajutorul tinerilor fragili, puterile publice au lansat, la începutul lui februarie, "cecul psy" care trebuie să permită studenţilor să beneficieze de trei consultaţii gratuite la un psiholog sau un psihiatru.

De asemenea, au apărut mai multe platforme de informare, precum "Écoute étudiants Île-de-France". "Această platformă le permite tinerilor să primească sfaturi şi mai ales sa aibă acces direct la profesionişti de sănătate competenţi", precizează psihologul clinician Jean Petrucci. Serviciile de sănătate destinate studenţilor sunt într-adevăr adesea neînzestrate faţă de cererea tinerilor în suferinţă psihică.

În Franţa, se estimează că există numai 1 psiholog pentru 30.000 de studenţi. "Criza Covid a fost un revelator pentru multe subiecte. Această situaţie neobişnuită a scos la lumină anumite slăbiciuni ale sistemului nostru de sănătate", susţine Jean Petrucci. "Din fericire, suntem pe cale să conştientizăm acest lucru. https://www.france24.com/fr/france/20210224-après-le-covid-19-le-spectre-d-une- épidémie-de-suicides-en-france


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3525 vizualizari

 • +5 (17 voturi)    
  Nu Epidemia a dat Lovitura (Joi, 25 februarie 2021, 0:10)

  Parzivall [utilizator]

  Ci Guvernele Lumii prin incompetentii pripashiti acolo, care a luat hotarari neghioabe pt miliarde de oameni. Acum, nah, suferiti consecintele.
  • 0 (2 voturi)    
   Da, guvernele... (Joi, 25 februarie 2021, 12:10)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Și, în statele democratice, cei aleși democratic compun guvernul, care ar fi să reprezinte ceea ce pot da mai bun acele nații... Și, adică, toate națiile pot da maximum niște incompetenți care să le conducă? Sau niște corupți? Dacă este așa, atunci singura speranță este să Îl aștepți pe Mesia, pentru că numai El va guverna perfect pe pământ. Altfel, cu oameni păcătoși nu se poate să existe vreun fel de guvernare care să facă ceea ce este spre binele acelora peste care guvernează...
   • 0 (2 voturi)    
    Mesia a venit acum 2000 ani! (Joi, 25 februarie 2021, 15:34)

    gie [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Mesia, Isus Hristos, fiul Domnului, a venit pe Pamant acum 2000 ani. Toata speranta noastra la El este. De la El ne va veni salvarea si aici pe Pamant dar mai ales in Ceruri.
    Este timpul pt. francezi dar si pt noi toti sa ne intoarcem spre Fiul Domnului.
    Sa nu ne numaram printre cei ce inca il astepta pe Mesia. Pentru noi, crestinii, El a venit deja. Sa ne rugam Lui ca atunci cand Va veni a doua oara precum a promis sa ne gaseasca pregatiti si curati.
    Sinuciderea este un mare pacat. Asta si pentru ca odata ce o faci nu mai poti marturisi pacatul aici pe pamant pentru a putea cere si primi dezlegare si iertare.
    Si a2a viata insasi este un dar primit, Domnul a dat, Domnul va lua.
    Sa ne fereasca Dumnezeu de mai rau! Si sa ne binecuvanteze! Amin!
 • 0 (14 voturi)    
  Mda (Joi, 25 februarie 2021, 1:54)

  Tony_K [utilizator]

  Distrugem economiile si viitorul tinerilor ca sa ii salvam pe cei in varsta care este adevarat ca au muncit si produs dar nu ei sunt viitorul. E corect? Spre exemplu, de ce nu s-a inceput vaccinarea cu cei tineri ca sa se poata ridica restrictiile si incepe sa functioneze economia si sa mentii restrictiile pentru cei in varsta pana se vaccineaza si ei? De ce sunt mai importanti niste batrani care si-au trait viata si nu mai produc nimic in fata tinerilor care o sa gaseasca mult mai greu de lucru, o economie in genunchi si afectati psihic?
  • +1 (1 vot)    
   Asa este (Joi, 25 februarie 2021, 13:29)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   In aceeasi logica ,ar trebui sa inchidem oamenii cinstiti, astfel, hotii nu vor mai avea de la cine sa fure. Dupa cum ai vazut, studentii la medicina, sportivii, tineri jandarmi si politisti s-au vaccinat ,insa nici unul nu a spus ca ar ceda vaccinul lui mamei sau bunicii batrane. Ne pasa de parintii si bunicii nostri, aiurea.
 • -3 (7 voturi)    
  Cu ce se corelează sinuciderile (Joi, 25 februarie 2021, 7:21)

  BEDE [utilizator]

  Sinuciderile se coreleaz[ cel mai bine cu lipsa credinței creștine. Fie că este cumva o credință în reîncarnare, care poate va fi ceva mai reușită decât viața asta pe care o știe omul și de care s-a săturat. Fie că omul are credința că nu există nimic dincolo de viața în lumea aceasta și, cum s-a scârbit de aceasta, îi pune capăt.
  Credința creștină este credința că dincolo va fi alături de Mântuitorul și Domnul, iar ceea ce este aici pe pământ este mai multă sau mai puțină suferință, iar omul, din cauza păcatului, chiar merită să sufere. Unii cred că suferința ar răscumpăra păcatele, dar această credință nu este biblică pentru că numai suferința lui Isus, Mielul lui Dumnezeu, cel desăvârșit, a plătit pentru toate păctele. În schimb, orice creștin este convins că Domnul știe de ce anume a rânduit ca el să sufere și să mai trăiască în lumea aceasta, chiar dacă el nu poate înțelege.
  Așdeci, Franța, cu cea mai mare tradiție ateistă din Europa, normal să fie în top la sinuicideri.
  Iar Japonia, unde nu sutn mai deloc creștini și sunt niște credințe shinto tare dubioase, iar este normal să fie prima în lume.
 • +1 (1 vot)    
  Vaaaai (Joi, 25 februarie 2021, 15:14)

  dani777 [utilizator]

  Ce surpriza. Masurile idioate au provocat depresii. Wow, nu ma asteptam.
 • 0 (2 voturi)    
  Un calugar a fost intrebat: (Joi, 25 februarie 2021, 15:43)

  Altiro [utilizator]

  - Parinte, care este cel mai mare pacat ?
  - Sinuciderea este, fara indoiala, cel mai groaznic pacat. Nimeni nu are dreptul sa isi ia viata pe care Dumnezeu, din bunatate, i-a dat-o. Chiar daca, in viata, ne incearca mari greutati sau deznadejdi, Dumnezeu ne-a dat si puterea de a trece peste ele. Chiar si cel mai pacatos om nu trebuie sa cada prada deznadejdii, ci sa aiba incredere in mila si bunatatea lui Dumnezeu. Prin sinucidere, omul nu scapa de necazuri, ci se condamna singur la neputinta, nemeritandu-si astfel mantuirea. A-ti lua viata nu este eroism, ci lasitate.
  Voi l-ati lauda pe capitanul care, de teama furtunii, ar vrea sa-si scufunde singur corabia, inecand tot ce este pe ea ? Furtuni de pacate ne incearca si pe noi. Sa renuntam la lupta ? Sa renuntam la viata ? Sa inecam singuri tot ce e mai bun in noi: speranta, iubirea, dorinta de viata ? In nici un caz. Cu atat mai mare este meritul celui ce reuseste in viata, trecand peste obstacole si greutati!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by