Doi rezidenţi de la un azil pentru vârstnici din Brisbane (Australia) au fost plasaţi sub supraveghere după ce au primit din greşeală de cel puţin patru ori doza recomandată din vaccinul Pfizer împotriva Covid-19, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, potrivit EFE și Agerpres.

Vaccinare varstniciFoto: Leco Viana / Zuma Press / Profimedia

Niciunul dintre pacienţi, în vârstă de 94 şi 88 de ani, nu a prezentat "reacţii adverse", a precizat ministrul australian al sănătăţii, Greg Hunt, care a informat că autorităţile investighează incidentul survenit marţi.

Hunt a subliniat că "nu a fost confirmată (cantitatea dozelor) deoarece este foarte greu să se ştie ce cantitate de ser exista în seringă, care s-ar putea să fi fost de patru ori mai mare (decât doza recomandată).

Medicul care a injectat vaccinul este anchetat pentru potenţială încălcare a protocoalelor şi a fost scos din programul de vaccinare naţională anti-Covid-19, care a început oficial luni cu administrarea vaccinului Pfizer lucrătorilor esenţiali şi rezidenţilor din căminele pentru bătrâni.

Directorul medical şi principalul consultant de sănătate al guvernului, Paul Kelly, a explicat că atunci când s-au realizat experimente în timpul testelor clinice ale vaccinului Pfizer, cu doze de până la patru ori mai mari decât cantitatea prescrisă, "datele efectelor secundare nu au presupus o problemă".

Kelly a precizat că s-au produs cazuri similare de supradoze de vaccin în reşedinţe pentru bătrâni din Germania şi Marea Britanie, unde "efectele secundare au fost minime, mai ales la persoanele de vârstă înaintată".

Australia, care deocamdată a aprobat vaccinurile de la Pfizer şi AstraZeneca, a înregistrat aproape 29.900 de cazuri de Covid-19 de la începerea pandemiei şi 909 decese, majoritatea în timpul reizbucnirii focarului din oraşul Melbourne, la jumătatea anului 2020.