Confruntată cu perspectiva unei ''catastrofe totale în spitale'' din cauza creşterii puternice a cazurilor de COVID-19, Republica Cehă doreşte să înăsprească măsurile de lockdown, relatează miercuri agenţiile DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

​Coronavirus CehiaFoto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

''Situaţia este dramatică. În plus faţă de mutaţia britanică (a coronavirusului) o avem şi pe cea sud-africană. Trebuie să înăsprim măsurile pentru că, dacă nu o facem, ne aşteaptă o serie de probleme sanitare serioase în următoarele două săptămâni'', a avertizat premierul ceh Andrej Babis.

Situaţia la secţiile de ATI este critică, capacitatea liberă a acestora scăzând la 15%. Peste 6.800 de pacienţi COVID-19 sunt în prezent internaţi, dintre care mai mult de 1.300 la ATI.

În ultimele 24 de ore această ţară cu 10,7 milioane de locuitori a înregistrat 15.672 de noi cazuri de COVID-19 şi 64 de decese. Creşterea numărului îmbolnăvirilor este pusă mai ales pe seama variantei britanice a coronavirusului. Restricţiile în vigoare în timpul stării de urgenţă, cu restaurante, magazine neesenţiale şi şcoli închise, plus o interdicţie de circulaţie între orele 21:00 şi 05:00 par să nu fi reuşit să oprească al treilea val epidemic.

Detalii despre noile măsuri antiepidemice vor fi anunţate miercuri mai târziu. Actualele restricţii ar urma să expire luni, dar premierul Babis speră să reuşească măcar prelungirea acestora. Nu este însă clar dacă guvernul său minoritar va reuşi să obţină suficient sprijin.