AstraZeneca a anunțat Uniunea Europeană că se așteaptă să livreze mai puțin de jumătate dintre vaccinurile contra Covid-19 pe care trebuia să le furnizeze în trimestrul doi, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Contactată de Reuters, compania farma nu a negat informația, dar într-un comunicat de presă emis ulterior a spus că se străduie să crească productivitatea pentru a livra cele 180 de milioane de doze promise.

Această scădere, despre care abia acum se află, vine după o reducere majoră a livrărilor din primul trimestru și ar putea afecta capacitatea UE de a-și atinge ținta, aceea de a vaccina 70% din populația adultă până la vară.

Oficialul UE citat, implicat direct în discuțiile cu producătorul anglo-suedez, afirmă că AstraZeneca a spus reprezentanților blocului comunitar, în timpul unor ședințe, că ”va livra mai puțin de 90 de milioane de doze în trimestrul al doilea”.

Contractul cu AstraZeneca, apărut în spațiul public săptămâna trecută, arată că producătorul farma s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze celor 27 de națiuni din UE în aprilie-iunie.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ce coordonează negocierile cu producătorii de vaccinuri, a spus că nu poate face declarații din cauză că discuțiile sunt confidențiale.

El a spus că UE ar trebui să aibă mai multe doze decât are nevoie pentru a-și atinge țintele de vaccinare dacă livrările convenite cu alți furnizori sunt respectate, indiferent de situația cu AstraZeneca.

Sursa Reuters a confirmat și că AstraZeneca are în plan livrarea a circa 40 de milioane de doze în primul trimestru, tot mai puțin de jumătate din cele 90 de milioane din contract.

AstraZeneca a avertizat UE în ianuarie că nu-și va respecta în totalitate angajamentele pentru primul trimestru din cauza unor probleme de producție.

Compania avea în contract și livrarea a 30 de milioane de doze în ultimul trimestru din 2020, dar nu a livrat niciuna deoarece produsul nu fusese aprobat de UE.