Școlile și grădinițele s-au redeschis luni, după două luni de închidere, într-o mare parte a Germaniei, în ciuda temerilor legate de un al treilea val epidemiologic provocat de circulația tulpinii britanice, scrie AFP.

Coronavirus GermaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Copiii au reluat luni dimineața drumul spre școli și grădinițe în 10 dintre cele 16 landuri germane. În alte două landuri școlile s-au deschis mai devreme.

Cursurile, întrerupte în formă fizică de la jumătatea lui decembrie, se reiau însă în condiții sanitare drastice.

Guvernul prevede de asemenea accelerarea vaccinării în rândul profesorilor și educatorilor. Un anunț în acest sens ar putea fi făcut chiar azi, după o întâlnire între miniștrii regionali ai sănătății și guvernului condus de Angela Merkel.

Cei circa un milion de educatori și profesori vor trece astfel în categoria de "prioritate ridicată", în ciuda rezervelor Comisiei germane pentru vaccinare (STIKO), care vrea să privilegieze persoanele cele mai vulnerabile.

Teste gratuite și auto-teste la costul de un euro vor fi introduse din 1 martie, o promisiune a ministrului Sănătății, Jens Spahn, pe care opoziția și asociațiile medicilor o consideră dificil de respectat.

În ciuda restricțiilor prelungite în mod regulat de două luni, Germania se confruntă cu dificultăți în controlarea pandemiei, în special din cauza variantei britanice.

Rata incidenței pe șapte zile se ridica astfel luni la 61 (față de 60,2 duminică), departe de plafonul de 35 la care pot fi introduse măsuri de relaxare.

Ministrul Sănătății a risipit speranțele celor care se așteptau la măsuri de relaxare, chiar și la o rată de incidență peste 35. Guvernul și puterile regionale se vor reuni în 3 martie pentru a discuta ce măsuri se vor lua.

"Toată lumea vrea un plan pe trei și șase luni, dar nu este posibil pentru moment. Cred că nu trebuie să facem promisiuni false", a avertizat Spahn, pentru ARD, evocând chiar o reducere la 10 a plafonului de incidență care permite relaxarea restricțiilor.