România răspunde solicitării de asistenţă internaţională lansată de autorităţile din Slovacia și trimite în această țară 5 medici și 9 asistenți medicale, informează un comunicat al Guvernului.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Slovacia are loc o agravare a evoluţiei pandemiei, țară care, cu peste 16 decese pe zi la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate Covid-19 în lume.

Echipa formată din 5 medici şi 9 asistenţi medicali va fi însoţită şi de 2 reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

”Autorităţile medicale din Slovacia au acum mai mult ca niciodată nevoie de ajutor, iar mesajul nostru este unul simplu - " personalul medical din Slovacia nu trebuie să fie singur în această luptă neechilibrată cu acest inamic invizibil; NU SUNTEŢI SINGURI", spune Guvernul României.

În contextul susţinerii eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă - solicitare primită de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) - Guvernul României doreşte să sprijine Republica Slovacia prin trimiterea unei echipe medicale specializate în anestezie şi terapie intensivă, potrivit comunicatului.

Misiunea este prevăzută să dureze 21 de zile. Atât personalul medical, cât şi personalul IGSU care va asigura suportul pentru desfăşurarea în bune condiţii a misiunii, inclusiv legătura cu autorităţile slovace, sunt pregătiţi să înceapă deplasarea imediat ce oferta României va fi acceptată de Ministerul Sănătăţii din Slovacia.

Acţiunea este finanţată de Comisia Europeană prin ESI (Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgenţă pe teritoriul Uniunii).