Cehia înăspreşte regulile de purtare a măştilor de protecţie, cerând cetăţenilor să poarte măşti faciale de uz medical în unele regiuni ale ţării, a anunţat vineri ministrul ceh al sănătăţii, Jan Blatny.

​Coronavirus CehiaFoto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

Începând de luni, 22 februarie, cehilor li se cere să folosească măşti care filtrează particulele sau cu nano-silver pentru o protecţie mai mare atunci când intră în magazine, în transportul public sau în spitale, relatează Agerpres citând DPA.

Mai exact, ministrul Blatny le-a cerut cetăţenilor să poarte măşti medicale de tip FFP2 sau FFP3, dar a adăugat că se permite şi purtarea a două măşti chirurgicale obişnuite una peste alta.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, se confruntă în prezent cu o înmulţire a cazurilor de noi contaminări zilnice, o creştere despre care guvernul spune că este rezultatul răspândirii variantei mai contagioase de coronavirus identificată pentru prima dată în Marea Britanie.

Autorităţile cehe au raportat vineri 11.553 de cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2, ceea ce ridică numărul total la peste 1,1 milioane de infecţii, între care 18.913 decese pe ansamblul ţării de la începutul pandemiei.

Între timp, critici dure s-au abătut asupra lui Roman Prymula, consultantul pentru pandemie al guvernului ceh, după ce a fost văzut joi în tribuna VIP în timpul unui meci de fotbal între Slavia Praga şi Leicester City (Anglia).