Vaccinul anti-Covid-19 produs de BioNTech și Pfizer poate fi conservat timp de două săptămâni la temperaturi mai ridicate decât cele prevăzute în prezent, potrivit datelor publicate vineri de cele două companii, un anunț care ar putea facilita în mod sensibil distribuirea sa, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele două companii au prezentat autorității americane de reglementare FDA date care "demonstrează stabilitatea vaccinului" când este stocat între -25 și -15 grade, respectiv temperatura congelatoarelor medicale de uz curent.

Pentru acest vaccin, unul dintre cele trei utilizate în UE, transportarea și stocarea sunt condiționate de menținerea unor temperaturi glaciale între -80 și -60 de grade, care necesită folosirea unor containere speciale, reprezentând principalul obstacol logistic în distribuirea acestui produs bazat pe tehnologia mesager ARN.

Noile reguli de stocare "ar putea facilita gestionarea vaccinului nostru în farmacii și ar permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare", a comentat Ugur Sahin, director și co-fondator al BioNTech, cu sediul în Germania.

Deși conservarea pe termen lung (până la șase luni) necesită în continuare temperaturi foarte scăzute, BioNTech și Pfizer cer FDA să autorizeze stocarea timp de două săptămâni la temperaturi între -15 și -25 de grade. Această durată se adaugă la posibilitatea de a conserva produsul într-un frigider normal (între +2 și +8 grade) timp de cinci zile.

Un alt vaccin bazat pe tehnologia ARNm, cel produs de Moderna, poate fi conservat timp de șase luni la -20 de grade și rămâne stabil într-un frigider clasic timp de 30 de zile.

BioNTech și Pfizer lucrează de asemenea la "noi formule care ar putea face vaccinul nostru și mai ușor de transportat și de folosit", a adăugat Sahin.

Cele două laboratoare au anunțat joi lansarea unui studiu pentru a determina eficiența și siguranța vaccinului pentru femeile însărcinate, un grup care a fost exclus din primul mare test clinic.

Testul va fi efectuat pe 4.000 de persoane din Statele Unite, Canada, Argentina, Brazilia, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Regatul Unit și Spania.

BioNTech și Pfizer prevăd de asemenea lansarea "în următoarele luni" a unui studiu pe copii cu vârste între 5 și 11 ani.

Datele privind copiii între 12 și 15 ani, provenite dintr-un test precedent, vor fi supuse autorităților în trimestrul doi al acestui an.

Anunțurile intervin în condițiile în care un studiu israelian publicat vineri arată că prima doză a vaccinului germano-american demonstrează o rată de eficacitate de 85%, între două și patru săptămâni după injectare.