Președintele SUA, Joe Biden, va promite 4 miliarde de dolari pentru dispozitivul de vaccinare Covax anti-Covid la reuniunea G7 de vineri, a declarat joi Casa Albă, citată de AFP.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Handout / AFP / Profimedia

O primă tranșă de 2 miliarde de dolari va fi eliberată „foarte repede”, a indicat un înalt oficial american. O a doua tranșă de 2 miliarde va fi eliberată treptat în doi ani, în 2021 și 2022.

Programul Covax își propune să ofere vaccinuri anti-Covid la 20% din populația a aproape 200 de țări și teritorii participante în acest an, dar, mai presus de toate, include un mecanism de finanțare care permite accesul a 92 de economii cu venituri mici și medii la prețioasele vaccinuri.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat luni că a acordat aprobarea de urgență pentru vaccinul anti-Covid al AstraZeneca, care deschide calea pentru distribuirea a sute de milioane de doze către țările defavorizate, care anterior erau lipsite de imunizare, potrivit AFP.

Această procedură ajută țările care nu au mijloacele de a determina singure eficacitatea și siguranța unui medicament să aibă acces mai rapid la terapii și permite dispozitivului Covax, configurat pentru a asigura accesul echitabil la vaccin, să înceapă distribuția.

Vaccinul AstraZeneca reprezintă marea majoritate a celor 337,2 milioane de doze de vaccin pe care dispozitivul Covax, condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alianța pentru vaccinuri (Gavi) și Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemii (Cepi), intenționează să le distribuie în prima jumătate a acestui an.