Pfizer și BioNTech au început un studiu internațional cu 4.000 de voluntare pentru a evalua siguranța și eficacitatea vaccinului lor anti-Covid la femei însărcinate sănătoase, au spus companiile, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Femei însărcinate au un risc crescut de a dezvolta forme severe de Covid-19, iar mulți oficiali de sănătate publică au recomandat unor femei cu profesiuni cu risc ridicat să se vaccineze chiar dacă nu există dovezi că sunt sigure pentru ele.

Săptămâna trecută, Institutele naționale americane ale Sănătății au făcut apel pentru o mai mare includere a femeilor însărcinate și femei care se află în perioada de lactație în cercetarea privind vaccinurile anti-Covid.

Bioeticieni, experți în vaccinuri și sănătatea noilor mame au susținut de ani de zile ca femeile însărcinate să fie incluse în testele inițiale a vaccinurilor împotriva pandemiei astfel încât să nu fie nevoite să aștepte până mult după ce apare unul de succes.

Cu toate acestea, femeile însărcinate au fost excluse din marile teste clinice americane folosite pentru a obține autorizarea de folosire de urgență a vaccinurilor anti-Covid.

Producătorii de medicamente au spus că trebuie mai întâi să se asigure că vaccinurile sunt sigure și eficiente în general. În SUA, agențiile de reglementare au cerut producătorilor să conducă studii de siguranță la animale gestante înainte ca vaccinurile să fie testate pe femei însărcinate pentru a fi siguri că nu dăunează fătului sau conduc la avorturi.

Companiile au spus că studiile au relevat că nu sunt riscuri.

Femeile însărcinate din SUA au primit deja primele doze, au spus companiile.

La noul studiu vor participa femei însărcinate de peste 18 ani din SUA, Canada, Argentina, Brazilia, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Marea Britanie și Spania.

Femeile vor primi vaccinul în timpul săptămânilor 24-34, primind două doze la 21 de zile distanță.

La scurt timp după naștere, participantele care au primit placebo în textul clinic vor avea oportunitatea să primească vaccinul, în timp ce rămân parte a studiului.

Citește și:

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca va fi testat pe copii într-un nou studiu clinic